"Det finns fortfarande en påtaglig rysskräck"

Sammanträffande eller en tydlig signal från Vladimir Putin – invasionen av Ukraina inleddes på samma datum som Estland firar sin självständighetsdag. "Det hela är väldigt obehagligt. Vi brukar normalt sjunga och vara glada den här dagen – nu blir det inte så", säger Mihkel Nömm vars morföräldrar flydde rysk ockupation 1944.

Eskilstunabon Rein Nömm, 65, kommer inte fira Estlands nationaldag som inföll på samma datum som Ryssland gick till militärt storangrepp på Ukraina.

Eskilstunabon Rein Nömm, 65, kommer inte fira Estlands nationaldag som inföll på samma datum som Ryssland gick till militärt storangrepp på Ukraina.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2022-02-24 17:22

Eskilstunabon Mihkel Nömm, 71, gick upp tidigt på torsdagsmorgonen för att slå på TV-sändningen från Estland. Den 24 februari firar republiken nationens födelsedag – dagen för drygt 100 år sedan som det estniska folket förklarade sig självständiga från det ryska imperiet.

undefined
"Det Putin gör nu, genom att invadera Ukraina, är samma tillvägagångsätt som användes under kommunisttiden. Det börjar med att Ryssland vill påtvinga vänskapsband med stater som är fria. När inte det går hem tar de till andra metoder", säger Mihkel Nömm, 71.

– Det är något som normalt uppmärksammas med märkbara festligheter, men i morse när jag skulle lyssna på flaggviftandet var det annorlunda. Självständighetssången brukar gå i dur – i morse spelade de musiken i moll och talmannen hade tagit på sig en ukrainsk flagga för att hedra det angripna landet, säger Mihkel Nömm.

Han är ordförande för Sveriges Estniska förening och sedan länge engagerad i den lokala motsvarigheten.

– Det Putin gör nu, genom att invadera Ukraina, är samma metod som användes under kommunisttiden. Det börjar med att Ryssland vill påtvinga vänskapsband med stater som är fria. När inte det går hem tar de till andra metoder.

– Det är inte osannolikt att Putin är mentalt sjuk – han visar upp samma schizofrena drag som Stalin och det finns ingen i hans närhet som vågar säga ifrån.

I Eskilstuna finns en betydande estnisk diaspora och Mikhel Nömm och hans syskon kan tacka sina morföräldrar att de fick växa upp i ett demokratiskt land.

undefined
Segelgaleasen Luise som Mihkel och Rein Nömms morfar använde vid flykten från Estland 1944. Han tog med sig 187 landsmän till friheten.

– När tyskarna drog sig tillbaka från Baltikum i slutet av andra världskriget fick min morfar tillbaka sina båtar. Strax innan Röda armen gick in i Tallinn, 1944, tog han med sig 187 människor på sin största segelskuta Luise och flydde till Sverige. De klarade överfarten, men alla hade inte samma tur.

Att Estland blev medlem i försvarsalliansen Nato 2004 ser han som en nödvändighet och det enda som hindrar Ryssland för att agera på liknande sätt mot de baltiska staterna som de nu gör mot Ukraina.

– Det finns inget alternativ till Nato. Jag vet inte om svenskarna fortfarande har någon rysskräck, men den är i allra högsta grad närvarande i Estland. Landet har en stor rysk befolkning och nu visar Putin att han menar allvar med doktrinen om att värna ryskspråkiga invånare – även de som bor i fria stater.

undefined
Rein och Mihkel Nömms morföräldrar flydde till Sverige från Estland med båt när Sovjet invaderade landet 1944.

Rein Nömm, 65, är lillebror till Mihkel och sitter även han i Eskilstunas Estniska förenings styrelse.

– Det som händer nu i Ukraina sprider skräck och rädsla långt utanför landets gränser och det är förmodligen också Putins avsikt. 

Han påminner om det förtryck Estlands befolkning upplevde under åren med Sovjetockupation.

– Det var ett stort mörker och något som mamma och pappa aldrig ville prata om.

Han är oroad över utvecklingen och stör sig på den fega undfallenhet som den närmsta kretsen kring Putin visar upp.

undefined
"Det som händer nu i Ukraina sprider skräck och rädsla långt utanför landets gränser och det är förmodligen också Putins avsikt", säger Rein Nömm.

– Det är människor som säljer sig själva och ingen som vågar säga ifrån med rädsla för sin egen säkerhet. Men det är klart, tanken på att hamna i Gulag eller att få en kula i nacken har så klart en avskräckande effekt.

Rein Nömm arbetar på en grundskola i Eskilstuna och han har märkt att den senaste tidens utveckling i Ukraina även har smittat av sig på elevernas mående.

– Vi har flera barn som kommer från krigsdrabbade länder och det här är något som väcker dåliga minnen till liv. Det märks att många är oroade och många ställer frågor om vad som händer i Ukraina och om det kommer bli likadant här i Sverige.

Estlands nationaldag

Mellan åren 1917 och 1920 var estniska folket engagerade i en frihetskamp mot det ryska imperiet. Den mest betydelsefulla dagen var 24 februari år 1918, då Estland förklarade sig självständigt. Dagen firas sedan dess som nationaldag.

Sovjetunionen annekterar Estland efter att ha ockuperat landet år 1940.

Den sjungande revolutionen står för frihets- och frigörelseprocessen samt händelserna mellan åren 1987 och 1991 som ledde till återupprättandet av Estland som oberoende stat.

Källa: Visit Estonia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!