Trots ett oroligt tillstånd i ekonomin, med tilltagande inflation och högre räntor, fortsätter konkurserna att ligga på de lägsta nivåerna på tio år.
– Konkursläget just nu är väldigt lågt. Det är en utveckling som förvånar många med tanke på det ekonomiska läget vi befinner oss i, säger Johanna Blomé, ekonom på affärsinformationsbolagets UC.
Konkurserna har hittills i år minskat inom åtta av de tio branscher som ingår i UC:s senaste statistik. Detta inkluderar även tidigare krisdrabbade branscher såsom hotell och restaurang som under juli månad minskade med 2 procent från samma period i fjol.
Under perioden januari–juni i år försattes 27 Eskilstunaföretag i konkurs. Det är en minskning med 18 procent jämfört med samma period i fjol. Inom transportsektorn har antalet konkurser sjunkit med närmare 70 procent i år och ligger på därmed på den lägsta nivån på fem år. Detaljhandeln är en av få branscher som går åt andra hållet. Där har antalet konkurser stigit blygsamt sedan årsskiftet.
Johanna Blomé räknar med att de gynnsamma vindarna är över för den här gången och tror på en våg av konkurser under hösten.
– Det är bara en tidsfråga innan verkligheten kommer ikapp. Att samtliga storbanker sedan föregående vecka höjt räntan, tillsammans med fortsatt rekordhög inflation och en devalvering av kronan ger tydliga indikatorer på att en kommande inbromsning av ekonomin kommer att ske till hösten – med ökade konkurser inom många branscher till följd.
Konjunkturinstitutets (KI) senaste mätningar visar att konsumenternas förtroende för ekonomin framåt är rekordlågt och att hushållen blivit rejält pessimistiska om framtiden. Det beror främst på den höga inflationen, fallande priser på aktier och fastigheter, samt förväntningar om fortsatta räntehöjningar.
Enligt KI riskerar hushållens klenare köpkraft göra att efterfrågan utvecklas svagt framöver. Det gör att den svenska ekonomin redan i år faller tillbaka i en lågkonjunktur och arbetslösheten förblir relativt hög även nästa år.
– Effekten av oroliga och mer kostnadsmedvetna konsumenter slår självklart mot handeln framförallt inom segment såsom sällanköpsvaror. Återförsäljare inom de lägre prissegmenten visar tvärtom på en positiv utveckling och det är mycket troligt att de kommer att vara vinnare även framöver när vi kommer att se en inbromsning av ekonomin.