Eskilstuna: En storslagen entrepenör-stad

Förra året ökade intresset att starta eget i Eskilstuna med 20 procent. Över hälften som söker rådgivning är utrikesfödda. "Vi träffar så mycket drivna människor", säger Urban Wallin vid nyföretagarcentrum.

Att arbeta med sten har alltid varit givet för Youssef Bairouti. Efter år av förberedelse med att hitta lokal, rätt maskiner, beställa material och med rådgivning av nyföretagarcentrum Eskilstuna, så tog han steget att öppna verkstan i Torshälla förra året.

Att arbeta med sten har alltid varit givet för Youssef Bairouti. Efter år av förberedelse med att hitta lokal, rätt maskiner, beställa material och med rådgivning av nyföretagarcentrum Eskilstuna, så tog han steget att öppna verkstan i Torshälla förra året.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2022-01-16 12:06

– När jag var tio år gick jag med pappa till hans jobb i Syrien. Där lärde jag mig allt om att arbeta med sten. Sen dess har jag fortsatt med det, säger Youssef Bairouti som i dag är 31 år och en av Eskilstunas nya företagare 2021.

undefined
Youssef Bairouti kom till Sverige 2015 och arbetade under sex år på ett svenskt stenhuggeri. Förra året tog han steget att öppna eget i Torshälla.

Han kom till Sverige 2015 och arbetade under sex år på ett svenskt stenhuggeri. Ett yrke som vid det här laget sitter i blodet. Han är den tredje i familjegenerationen att livnära sig på att skapa allt från bänkskivor till gravstenar. 

Efter flera års förberedelse och med rådgivning av nyföretagarcentrum i Eskilstuna startade han i fjol sitt företag Eskilstuna sten och marmor i Torshälla.

– I dag driver min bror ett stenhuggeri i Syrien och jag driver mitt eget i Eskilstuna.

undefined
"När jag var tio år gick jag med pappa till hans jobb i Syrien. Där lärde jag mig allt om att arbeta med sten."
undefined
Stenhuggeri är en avancerad gren. På Eskilstuna sten och marmor sköter stora maskiner det tyngsta arbetet, men ofta måste även händerna arbeta – inte minst när det är dags att montera stenen hos beställaren.

Och Youssef Bairouti är inte ensam. De senaste tre åren har Eskilstuna utmärkt sig när det kommer till nya företagare.

– Det har hänt otroligt mycket. Med den relativt höga arbetslösheten kan vi se att många startar av ren nödvändighet. De har lång arbetserfarenhet i Sverige eller utomlands, men får inga jobb, vilket är helt sjukt, säger Urban Wallin som är verksamhetschef och rådgivare vid nyföretagarcentrum i Eskilstuna, och fortsätter:

– Vi träffar så mycket fantastiska människor med sådant driv och mod, och de flesta lyckas väldigt bra.

Fem år efter uppstart frodas nämligen 80 procent av de nya företagen.

Branscher som får rådgivning av nyföretagarcentrum är främst inom olika servicetjänster som bygg och städ. Men även inom detaljhandeln, e-handel och dagligvaruhandeln. Under pandemin är det vanligt att läkare och sjuksköterskor startat eget för att arbeta extra som konsulter.

52 procent av företagen startas av utlandsfödda. Totalt är andelen kvinnor är 45 procent och medelåldern 41 år. Det är något äldre än i andra delar av landet.

– Det kan bero på just det, att många kommer från utlandet. De kan ha haft svårt med språket, har barn, arbetat utomlands och haft ett tidigare företag i sitt hemland som gör att de startar senare än andra, förklarar han. 

undefined
Youssef Bairouti är den tredje i familjegenerationen att livnära sig på att skapa allt från bänkskivor till gravstenar.
undefined
"Det kan vara svårt att hitta personer som vet hur man arbetar i sten. Jobbet är ganska utmanande."

Youssef Bairouti är än så länge ensam på sin arbetsplats. Men prognosen ser ljus ut och snart hoppas han kunna anställa sin första medarbetare.

– Det kan vara svårt att hitta personer som vet hur man arbetar i sten. Jobbet är ganska utmanande. Men jag ska lära dem, steg för steg, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!