Intresset för att studera på Mälardalens högskola ökar kraftigt. När antagning.se stängde hade sökandet nått en rekordhög nivå. Mälardalens högskola hade nära 5 000 fler sökande till höstterminen jämfört med terminen 2020. En effekt av att MDH får universitetsstatus tror Ammie Westbeck, som är chef för sektionen för antagning och examen vid MDH. Till högskolan har nära 35 000 personer sökt, vilket kan jämföras med förra höstterminens 30 000. Hösten 2019, innan coronapandemin bröt ut, sökte 25 000 personer till MDH.
– Det är "all time high" för oss, Ansökningar i landet ökade med tre procent totalt, jämfört med kurserna för hösten 2020, vi har en uppgång med 13 procent. Att vi går från högskola till universitet gör självklart oss och Eskilstuna mer attraktivt, fler väljer oss som lärosäte. Samtidigt tror jag att utbildningar som förskollärare och sjuksköterska, där studenten kan utbilda sig nära hemmet också har en stor betydelse för studenterna. Glädjande är också att ansökningarna till våra grundkurser ökat, studerade sökar till hela program och inte till enstaka kurser, säger hon.
– Med universitetsstatus kan vi nog locka med ännu fler program i framtiden, tror Ammie Westbeck.
Den populäraste utbildningen på Mälardalens högskola i Eskilstuna är socionomprogrammet, till de 70 platser som finns har MDH fått 2 361 ansökningar. Näst i tur är sjuksköterskeprogrammet i Eskilstuna och Västerås där 2 517 har ansökt om utbildningen.
– Det är den mest populära utbildningen på MDH totalt sett. Vi såg utvecklingen redan hösten 2020 då ansökningarna ökade med 32 procent jämfört med 2019. Nu till hösten har ansökningarna ökat med 39 procent jämfört med 2020. Det är en väldigt populär utbildning, säger Ammie Westbeck.
I Eskilstuna följer sedan ekonomiprogrammet med 928 sökande till de 80 platser som erbjuds, följt av förskollärarprogrammet med 432 sökande till 40 platser samt civilingenjörsprogrammet industriell ekonomi med 402 sökande med 80 platser till hösten.
Sammanlagt har drygt 419 000 personer anmält sig till hösten högskoleutbildningar i Sverige och slår därmed förra terminens sökrekord.
– Att allt fler söker till högskolan beror sannolikt till stor del på hur både samhälle och arbetsmarknad påverkas av pandemin, kommenterar Maria Linna Angestav, vikarierande generaldirektör för UHR, i ett pressmeddelande.