Rekordmycket regn i Eskilstuna i augusti

Tyckte du att det regnade mycket i Eskilstuna i augusti? Ja, det gjorde det. Rekordmycket faktiskt, enligt SMHI:s statistik.

Augusti blev en ovanligt blöt månad i Eskilstuna.

Augusti blev en ovanligt blöt månad i Eskilstuna.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2023-09-13 21:10

– Det var en väldigt blöt månad, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

183,2 millimeter regn – så mycket nederbörd uppmättes i Eskilstuna under augusti månad. Och vi behöver backa bandet hela vägen tillbaka till juli år 2000 för att hitta större regnmängder under en månad i Eskilstuna. 

undefined
Augusti blev en ovanligt blöt månad i Eskilstuna.

Då uppmättes 199,4 millimeter. Så 183,2 millimeter under augusti i år är den största regnmängden en enskild månad på över 23 år.

– Regnmängden kan variera väldigt mycket från år till år men i år har augusti varit en väldigt blöt månad. Det har kommit betydligt mer nederbörd än det brukar, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Hur mycket brukar det regna en normal augustimånad?

– Jag har inga exakta siffror på det, men det var två till tre gånger mer nederbörd i augusti i år än vad det normalt sett brukar vara.

undefined
Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Det finns, enligt Marie Staerk, flera förklaringar till att det regnade så mycket under augusti. Hon nämner bland annat ovädret Hans som drog in över Sverige i inledningen av augusti.

– Vi har haft ganska många stora regnområden under augusti, bland annat med Hans. Det har lett till att vi fått stora nederbördsmängder på många håll i landet. Vi hade också ett kraftigt högtryck över Medelhavsområdet som gjorde vi fick in många lågtryck över norra Europa. Generellt kan man säga att vi haft mer långvariga nederbördsområden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!