Restaurangbranschen upplevde ett par tuffa år till följd av coronapandemin. Restriktioner och reglerna med bland annat en meters avstånd mellan gäster, max åtta personer i ett sällskap och förbud att servera mat och dryck sent på kvällen ledde till en kraftig minskning i försäljningen.
Enligt siffror från besöksnäringens branschorganisation Visita förlorade restaurangerna i snitt 20 procent av sin omsättning mellan januari – november 2020. I slutet av året, då pandemins andra våg slog till, var tappet nära på det dubbla.
Den 9 februari i år slopades restriktionerna, något som fick en direkt effekt för kaféer, krogar och barer.
– De första månaderna går att jämföra med ett kosläpp. Det märktes att det folk ville komma ut och umgås och äta efter två ganska så dystra år och den trenden har hållit i sig, säger restaurang- och nöjesprofilen Göran Pettersson.
Han driver bland annat nattklubben Gränden, Biff grill och bar, Vilsta sporthotell och Vinäger vinbar med tillhörande Glashuset i Eskilstuna.
– Uteserveringarna gick starkt även under pandemin och omsättningen för Vilsta sportkafé, som också tuffat på bra de senaste åren, har ökat med 20 procent jämfört med fjolåret. Nu har vi högtryck i Glashuset och fullt nästan varje dag. Det känns bra att vi är tillbaka på bättre nivåer än innan pandemin och till helgen gör vi en omstart med restaurangen på Gränden och Biff grill och bar, säger Göran Pettersson.
Christer Nordqvist, driftledare på Magda säteri och krögare på restaurang Magdakullan i Näshulta, målar en liknande beskrivning.
– Båda pandemisomrarna var väldigt bra för oss med gott om besökare till vår cafédel utomhus. Vi gynnades klart av "hemestertrenden" och myndigheternas uppmaning att inte resa längre två timmar hemifrån. Plötsligt fick vi många nya besökare från huvudstadsområdet, säger han.
För restaurangen, som startade 2014 och håller öppet året runt under veckosluten, innebar de slopade restriktionerna ett rejält uppsving i antal gäster.
– Det märktes främst genom att större sällskap på nytt började boka bord. Det var både lite chockerande och kul – och utmanade för köket att hantera. Vi har haft bra tryck hela våren och beläggningen ligger högre än innan pandemin.
– En bra dag, med gäster som går om lott, kan vi ha 350 mat- och 50 fikagäster. Många som kommer hit passar också på att handla kött i gårdsbutiken och spana in våra rödkullor, säger Christer Nordqvist.
För Christin Widerberg, vice vd på Sundbyholms slott, var datumet då restriktionerna hävdes en efterlängtad dag.
– Det var som att öppna dammluckorna. Från att under nästan två års tid endast tagit emot privatapersoner och mindre sällskap skulle helt plötsligt alla företag och organisationer boka konferens.
– Vi har aldrig tidigare haft så bra siffror i maj som vi hade i år – mer än 50 procent bättre än förra rekordet, säger hon.
Under våren och sommaren har också evenemang som studentbaler och bröllop åter kommit igång på Sundbyholms slott.
– Vi har haft en väldigt bra sommar med bokade bröllopsfester varenda helg. Det här trycket kommer så klart inte hålla i sig för alltid, men bokningsläget i restaurangen ser väldigt bra ut en lång tid framöver.