Rekordtidig vårsådd i Eskilstuna

Lantbrukaren Gustav Lindman på Stensholm i Jäder sådde tidigare i veckan havre på 16 hektar av sin åkermark.
– En och en halv månad tidigare än förra året, säger han.

Foto:

Eskilstuna2014-03-15 05:00

– Jag skulle nog säga att det är rekordtidigt, säger Olof Sollenberg, ordförande för LRF i Eskilstuna, och fortsätter:

– Förra året åkte vi ju skidor på åkrarna så här års.

Gustav Lindman har sått havre på en yta som är ungefär lika stor som 32 fotbollsplaner. I bästa fall kommer han att kunna skörda cirka 100 ton färdig havre i början av augusti.

– Det var så torrt och bra förutsättningar. Det är ju en liten chansning, men det var så bra förutsättningar så det var ingenting att vänta på, säger Gustav Lindman och fortsätter:

– Det var så torrt i höstas. Det är väl det som sitter i fortfarande. Förra våren stod det ju vatten på många ställen där det inte står något vatten nu.

Enligt Olof Sollenberg har den milda vintern även gynnat höstsådden.

– Den lilla vintern som var den var ganska mild och vi har inte haft något vatten stående på åkrarna som har kunnat förstöra grödan. Den lilla snö som var den försvann på ett bra sätt och fukten togs upp av jorden så den klarade sig.

Värre var det förra året då skörden blev dålig.

– Från början hade vi väldigt lite sådd i hela Sverige. Vi sådde i väldigt fuktig jord så det var besvärligt att få igång den överhuvudtaget. Det här gjorde att grödan var svag och inte kom igång riktigt på våren. När vi sen fick en torr sommar var rotsystemet så dåligt på höstsäden så den torkade och mognade för tidigt och gav bara en halv skörd, berättar Olof Sollenberg.

Den här vinterns relativt varma väder har gynnat lantbrukarna på flera sätt.

– Eftersom det har varit en väldigt mild vinter, inte så mycket tjäle, så är det många som har grävt diken och gjort en del täckdikningar och underhålls- och dräneringsarbete på gårdarna, säger Olof Sollenberg.

För somliga lantbrukare har den snöfattiga vintern dock inneburit vissa nackdelar.

– De gårdarna som delvis lever på entreprenad och har en stor del av sin inkomst från snöplogning och snöröjning går ju back i stället. Har man normalt sett mycket snöröjning så är det ju ett inkomstbortfall, säger Olof Sollenberg.

Även om förhållandena för närvarande är gynnsamma utgör vädret fortfarande en osäkerhetsfaktor.

– Det som kan vara känsligt nu är om vi får stora nederbördsmängder före sådden så att vi tappar den fina strukturen som vi har i åkrarna. Vi får ju hoppas att vi får lagom mycket regn framåt och sen komma igång i mitten av april som vi brukar, säger Olof Sollenberg.

Gustav Lindman har tagit en chans som har sått redan nu.

– Bara utsädet på hela den åkern gick på 13 000 kronor. Blir det väldigt blött under de närmaste veckorna kommer det ju att ruttna, säger han och fortsätter:

– Jag kan ju få så om det där om tre veckor, men det är lättare att så om än att backa tiden, brukar jag säga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om