Rekordmånga unga söker stöd hos ungdomsjouren

Aldrig har trycket varit högre på Ungdomsjouren Frias chattfunktion. Över 100 ungdomar i månaden hör av sig för stöd, och de allra flesta samtalen rör psykisk ohälsa. "Kommunen glömmer bort oss när de går ut med information om vart unga som mår dåligt kan vända sig", säger jourens verksamhetsledare Sofia Liedberg.

Sofia Liedberg på Ungdomsjouren Fria är orolig. Antalet unga Eskilstunabor som söker sig till jourens stödchatt bara ökar, och nu närmar sig ett långt sommarlov. "Vi vet av erfarenhet att trycket mot våra stödfunktioner ökar vid lov och högtider. Skolan är en trygghet för dem som har det jobbigt hemma, med våld och utsatthet."

Sofia Liedberg på Ungdomsjouren Fria är orolig. Antalet unga Eskilstunabor som söker sig till jourens stödchatt bara ökar, och nu närmar sig ett långt sommarlov. "Vi vet av erfarenhet att trycket mot våra stödfunktioner ökar vid lov och högtider. Skolan är en trygghet för dem som har det jobbigt hemma, med våld och utsatthet."

Foto: Anne-Lie Andersson

Eskilstuna2023-05-17 06:55

Vissa har frågor som rör kroppen, andra tar upp problematik kring relationer – med kompisar och med partners. 

Men de allra flesta unga som söker stöd hos Ungdomsjouren Fria, i chattform, i telefonsamtal eller via besök hos jourens kurator, tar upp psykisk ohälsa.

– Tyvärr är det väldigt många unga som mår dåligt. Från årsskiftet har vi märkt ett otroligt behov av stöd. I snitt har vi tagit emot 100 chattar i månaden, och den senaste tiden har vi räknat in ännu fler. Så här hårt tryck har vi aldrig haft tidigare. Under pandemiåret 2020 hade vi över 800 stödsökande i chatten, fortsätter den här utvecklingen får vi 1 200 i år, berättar Ungdomsjouren Frias verksamhetsledare Sofia Liedberg, och konstaterar att de flesta som kontaktar jouren är tjejer i åldrarna 13-16 år.

undefined
Allt fler Eskilstunaungdomar, inte minst tjejer i åldrarna 13-16 år, hör av sig till Ungdomsjourens chattfunktion för att samtala om psykisk ohälsa. Och det är ofta tunga och allvarliga ämnen, som självskadebeteenden, ätstörningar, övergrepp och incest, som tas upp.

– Många har behov av att prata om ångest, ätstörningar, självskadebeteenden, utsatthet och en massa andra svåra saker. Ett oerhört allvarligt ämne som tyvärr ökar i chatten är incest, att man är utsatt för sexuella övergrepp inom familjen. Vad vi kan göra är att uttrycka oro över vad de berättar om, och informera om vilken hjälp som finns. Och om de går med på att säga sitt namn kan vi göra en orosanmälan eller ringa polisen.

En orsak till att det nu är så många som hör av sig kan vara att jouren marknadsfört chatten hårt på sociala medier, tror Sofia Liedberg.

– Men sen tror jag det dröjer länge innan vi får se alla effekterna av hur hårt pandemin slog mot många unga människor, med oro och stress, isolering och utsatthet. Generellt bidrar också tonläget på sociala medier, världsläget, kraven på att passa in och följa ideal, och inte minst porrindustrin till att den psykiska ohälsan bara växer i samhället. Det är mycket obehagliga saker unga möts av på internet, mycket som vuxna inte har koll på.

undefined
Ungdomsjouren Fria är en ideell förening som arbetar med att stötta, stärka och utbilda ungdomar i Eskilstuna. Organisationen vilar på en feministisk grund och arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

Situationen i Eskilstuna, med en lång rad av våldsdåd kopplade till gängkriminalitet och inte minst den senaste tidens dödsskjutningar av unga människor, gör också sitt för barns och ungdomars mående, poängterar Sofia Liedberg. Och hon är kritisk till Eskilstuna kommun.

– Vi gör vad vi kan för att synas. Efter att en 18-årige killen sköts ihjäl utanför Rekarnegymnasiet i början av april la vi ut på sociala medier att vi fanns vid chatten. Och vi är ute mycket på skolor och fritidsgårdar och pratar och berättar om vad vi kan erbjuda, att vi har en chattfunktion och att man kan boka tid och komma upp till oss i ABF-huset i centrala Eskilstuna. 

– Men vi skulle vilja nå ut till många fler unga i Eskilstuna. Så de vet att vi finns. Jag kan känna att kommunen glömmer bort oss när de efter en skjutning går ut med information kring var man hittar stöd och vart man kan vända sig om man är ledsen, rädd och orolig. De kunde ha med våra kontaktuppgifter, och tipsa om oss.

undefined
Sofia Liedberg berättar om ett fall nyligen, när en självmordsbenägen tjej hörde av sig till Ungdomsjourens stödchatt. När hon efter en stund berättade var hon befann sig kunde jouren ringa polisen och tjejen fick hjälp.

– I vår systerskapsfunktion möter vi lillasystrar som är starkt påverkade av det som händer i stan.

Ungdomsjouren har tre anställda, och verksamheten är beroende av volontärer.

– Just nu har vi runt 30 volontärer, men vi skulle behöva vara ännu fler. Ju fler volontärer desto fler ungdomar kan vi når ut till. Den som vill bli volontär ska kunna engagera sig sex-åtta timmar i månaden i vårt stödarbete och i månadsmöten.

Här kan du få stöd

Ungdomsjouren Frias chatt är öppen måndagar och torsdagar 18-21 samt söndagar 14-17. I chatten kan du vara anonym och det du säger stannar hos jourens personal.

Du kan närsomhelst mejla på jour@ungdomsjourenfria.se, och får svar inom 72 timmar. 

Du som är mellan 12 och 19 år kan ansöka om att få en storasyster från Ungdomsjouren. Systerskapet pågår i ett år och ni träffas några timmar i månaden och gör roliga saker tillsammans.

Kurator Sofia Skau nås på kontorstid varje vardag på 072-298 66 37.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!