Rektorn backar – beslutet om skyltarna lagt på is

Rektorn har tolkat skollagen, och bedömt att skylten bryter mot den. Nu har hans beslut om att ta ned skylten tagit time out.

Citatet kommer från Psaltaren 110:10.

Citatet kommer från Psaltaren 110:10.

Foto: Felix Olsson

Eskilstuna2021-06-17 14:45

En insändare har skapat het debatt om skylten på Kjula skola. Rektor Hans Stockselius har sagt att skylten ska tas ned, men efter att frågan har väckt mycket starkare känslor hos befolkningen än väntat är beslutet nu lagt på is.

– Utifrån att frågan har diskuterats så mycket och blivit en politisk fråga så har det fått ta en time out. Det innebär att jag kommer vänta tills eventuella politiska utspel fått ha sin gång, och att en dialog har fått ske mellan alla berörda förvaltningar och politiker, säger Hans Stockselius.

undefined
Citatet kommer från Psaltaren 110:10.

Jimmy Jansson (S) uttryckte tidigare i veckan att "vi ska vara försiktiga med att radera vår historia". Rektor Hans Stockselius säger att han håller med Jimmy Jansson, och förklarar att det aldrig har varit fråga om att radera någon historia – bara att respektera skollagen, och specifikt den del av lagen som säger att skolan ska vara neutral och öppen för alla.

– Det har aldrig varit fråga om att radera något kulturarv. Jag är själv historiker, och det är viktigt att kulturarven får leva vidare, säger Hans Stockselius.

– Vi kommer att lyssna till skolverket och skolinspektionen, och invänta politikerna om de vill göra det här till en fråga för deras bord och inte för oss tjänstemän. I min roll som rektor har jag tolkat skollagen, och som jag har sagt tidigare: Har jag tolkat den fel så är det ingen prestigesak för mig att ändra beslutet.

Om det är upp till rektorn att självständigt besluta i frågan har visat sig vara mer komplicerat att svara på än någon hade trott.

Jari Puustinen (M), ordförande i Eskilstunas Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnd, menar att ett beslut kring vad som finns på skolans fasader inte regleras av skollagen.

– Jag har aldrig hört om att skollagen skulle reglera hur vi ska bygga våra skolor. Vi kan vända på frågan istället: Skulle skylten innebära att man har begått brott mot skollagen alla de här åren? Det faller på sin orimlighet, säger han.

undefined
Jari Puustinen (M) menar att man inte kan hänvisa till skollagen som beslutsgrund i frågan om skyltens närvaro.

I skollagen står det att "utbildningen vid en skolenhet med en offentlig huvudman ska vara icke-konfessionell”, men vem har tolkingsföreträde att besluta om fasadskyltning regleras av lagen? För svar har vi sökt Skolverkets jurister.

undefined
Rektor Hans Stockselius har hänvisat till skollagen som grund i sitt beslut.

Klara Örn Ranung, undervisningsråd hos Skolverket, förklarar att Skolverket inte bestämmer hur skollagen ska tolkas och tillämpas i enskilda fall.

– Enligt skollagen ska utbildningen vid en skolenhet eller förskoleenhet med offentlig huvudman vara icke-konfessionell. Det är upp till rektorn att bedöma vad som strider mot lagstiftningen eller inte. Huvudmannen – i det här fallet Eskilstuna kommun – har även de en skyldighet att se till att lagstiftningen efterföljs. Skolverket är ingen tillsynsmyndighet och har därför ingen praxis, säger Klara Örn Ranung.

– Däremot är det tydligt i lagstiftningen att en skola ska vara neutral och öppen för alla, och att ingen ska vara exkluderad. Det måste rektorn se till. Om en skylt skulle strida mot lagstiftningen är inte något vi på Skolverket kan avgöra, avslutar Klara Örn Ranung.

Rektor Hans Stockselius avslutar med att poängtera att hans beslut om att ta ned skylten grundade sig i vädjan från insändarskribenten, och sitt ansvar att se till att ingen i Kjula skola känner sig exkluderad.

– Det här startade ju med en insändare, och det ger ju svar på frågan om det finns någon som inte mår bra av skylten, säger han.

Kjula skolas historia

– Skolan byggdes 1833.

– På den tiden finansierades skolan av donationer från bygdens invånare.

– Undervisningen ägde rum sex dagar i veckan, och började alltid med morgonpsalm.

– Lektionerna bestod av bland annat: Kristendom, naturlära, sång, välskrivning, högläsning, och geografi.

– Eleverna utsattes för skolaga. Oreda och oordning resulterade i "smäll" på fingrarna eller nyp i armen.

Källa: "Kyrkskolan i Kjula" av Kerstin Hallberg och Ulla Lindström

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!