Fick inte blodförtunnande i tid – drabbades av stroke

Två vårdcentraler i Eskilstuna och en avdelning på Mälarsjukhuset är inblandade i händelsen, där en äldre kvinna drabbades av stroke när hon inte fick medicin utskriven i tid, och som nu anmäls till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria.

Innan remissen hamnat där den skulle hade den blodförtunnande medicinen tagit slut och den äldre kvinnan drabbades av en stroke. Nu har regionen sett över sina rutiner.

Innan remissen hamnat där den skulle hade den blodförtunnande medicinen tagit slut och den äldre kvinnan drabbades av en stroke. Nu har regionen sett över sina rutiner.

Foto: Sofie Axelzon

Eskilstuna2023-09-26 04:45

I slutet av 2021 vårdades Eskilstunakvinnan på sjukhuset för hjärtflimmer. Hon medicinerades med blodförtunnande läkemedel för att hon inte skulle drabbas av blodproppar.

När patienten var färdigbehandlad på sjukhuset skulle hennes vårdcentral ta vid för uppföljande behandling, och en remiss skickades dit. Hon fick medicin för 28 dagar med sig hem.

Men kvinnan hade bytt vårdcentral, och innan remissen hunnit skickas tillbaka till sjukhuset och sedan nått rätt vårdcentral hade medicinen hunnit ta slut, utan att någon av vårdgivarna uppmärksammade problemet. Hon fick en läkartid till sin nya vårdcentral, men hann inte dit innan hon drabbades av en stroke.

undefined
"Vi ser nu till att införa minimitidsperioder på tre månader, så att vi försäkrar oss om att patienten har mediciner hemma även om den här typen av administrativa haverier uppstår", säger regionens chefsläkare Florim Delijaj.

Patienten överlevde stroken och mår efter omständigheterna väl, enligt Region Sörmlands chefsläkare Florim Delijaj, som anmält det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria.

Båda vårdcentralerna och sjukhuskliniken har utfört internutredningar för att minska riskerna för att en liknande händelse ska kunna ske igen. 

– Det visade sig att det saknades rutiner för hur lång tidsperiod recept ska utfärdas vid utskrivning. Vi ser nu till att införa minimitidsperioder på tre månader, så att vi försäkrar oss om att patienten har mediciner hemma även om den här typen av administrativa haverier uppstår, förklarar Florim Delijaj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!