Det är inte alla som känner till att tjänsten alls existerar. Och alla som sett det lite mindre lastfordonet som två gånger varje år följer upp tömningen av allt matavfall i flerbostadsfastigheterna i Eskilstuna, med att tvätta ur kärlet, tänker kanske inte på vad som händer.
Hanteringen är obligatorisk för flerbostadshus, där man har gemensamt soprum och där man skiljer på vanligt avfall och nedbrytbart matavfall.
– Vi har haft driftstörningar i just den här rutinen med tvätt av matavfallskärlen, säger Jari Backeliv, avdelningschef för transport och hushåll på Eskilstuna Strängnäs energi och miljö (ESEM).
– De båda senaste åren har det ändå fungerat mycket bra, säger Matthew Warner, som är den som jobbar med rengöringen och med servicen av bilen.
En mild vinter underlättar förstås för den här hanteringen, som har som mål att hinna göra rent soptunnorna två gånger varje år. När minusgraderna kommer sent på hösten så är det samma sak som säsongsavslutning och när vintern släpper taget och övergår i tidig vår är det dags att inleda nästa säsong.
Matthew Warner visar snabbt runt och pekar ut den manuella högtrycksslangen.
– Det blir nästan alltid bäst om automattvätten fungerar, men vi har utrustning så vi kan tvätta manuellt också, säger han.
Just i dag befinner vi oss på Skrinnarvägen i Viptorp och kollegan Anders från Lilla Nyby har just tömt samtliga kärl när Matthew anländer och snabbt ställer upp två mindre kärl med matavfall först och sedan de större kärlen för övrigt hushållsavfall. Matavfallskärlen slussas in samtidigt och därefter tvättas de övriga, de större, kärlen i tur och ordning.
Principen är densamma som vid tömningen av sopkärlen med automatisk lyft upp och in i själva tvättdelen. En lucka sänks ned och ett tryggt ljud av rengöringsverksamhet når oss på gatan.
Matthew kollar att jobbet är ordentligt utfört och tar då och då fram sopborsten och skrubbar ur botten på en del av kärlen. Ibland åker ett verktyg fram som ser ut som en gångskyffel och bänder loss det skräp som fastnat.
Något krav om absolut rent finns förstås inte och Matthew ler lite grand när han påminner om:
– Flera av kärlen börjar fyllas på nytt 20 minuter efter det att vi tömt och tvättat dem. De är till för att användas.
Jari Backeliv skjuter in att rengöringen är viktig. Till och med mycket viktig. Det ingår i nollvisionen att framtidens soprum ska vara fräscha.
– Det är viktigt för oss och för fastighetsägarna att ha en kontinuerlig dialog där vi går i genom allt sådant som kan underlätta hanteringen av avfallet.
På sikt vill man också bygga ut sorteringen så det inte enbart är villor och radhus som ägnar sig åt sopsortering.
– Det ingår i vårt tänk med en nollvision att allt avfall som kan återanvändas också ska göra det, säger Jari Backeliv, som dock ber att få bli svaret skyldig på frågan om det även i framtiden kan bli aktuellt att erbjuda villaägarna tvätt av sopkärlen.
– Det får vi se om det blir en stor efterfrågan på det så måste vi självklart överväga frågan.
Under tiden jobbar man vidare på att försöka nå alla med budskapet att inte enbart lägga rätt sorts avfall i rätt sorts tunnor och rätt sorts platspåsar.
– Det är en omställningsfråga, men vi kan bara fortsätta att informera och informera igen. Och understryka hur viktigt det är med den där dubbelknuten när vi väl stänger igen en påse. Alltid dubbelknut.