Reningsverket investerar 54 miljoner i ny anläggning

Den gamla anläggningen för att separera vatten från slam vid Ekeby reningsverk ska rivas och ersättas med en ny. Arbetet beräknas vara klart nästa sommar.

Eskilstuna2016-03-16 06:00

Det bullrar en del och doften från den brunsvarta sörjan är stark men inte överdrivet besvärande. Här vid reningsverkets slamavvattningsanläggning är slutprodukten avfuktad rötslam som sedan transporteras med lastbil till deponin på Lilla Nyby. Men snart ska anläggningen rivas och ersättas med en ny.

– Den håller inte måttet längre när det gäller kvalitet och kapacitet för framtida krav. Och arbetsmiljömässigt är det inte heller bra, säger Lina Norling.

Hon är driftingenjör på Ekeby reningsverk och projektledare för bygget av den nya anläggningen, en investering på 54 miljoner kronor. Vem som ska utföra jobbet är inte klart än.

– Det ligger ute på offentlig upphandling och i maj får vi ett beslut. I den bästa av världar är bygget igång före semestrarna i mitten av juni och vi räknar med en byggtid på ett år. Så nästa sommar ska den vara klar för drift.

Den nya anläggningen kommer att vara 25 meter hög, 20 meter lång och 12 meter bred. I bottenplanet byggs en transporthall där lastbilar kan köra in för en smidig hantering av slammet. Till skillnad från dagens öppna och bullriga arbetsplats kommer processen i den nya anläggningen att ske i en sluten och betydligt tystare miljö.

Det finns även andra fördelar att räkna hem med den nya investeringen. Hit hör minskade underhållskostnader samt en minskad miljöpåverkan genom att antalet slamtransporter blir färre.

– Det uppnår vi därför att den nya avvattningsutrustningen får en högre torrsubstans än i dagsläget, säger Admir Ibrisevic, chef för Vatten och avlopp (VA) på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö.

Det projekt som nu sjösätts är en del av bolagets mycket omfattande planer på VA-sidan de närmaste åren. För 2016 ligger investeringsbudgeten på över 200 miljoner kronor och Admir Ibrisevic räknar med ett investeringsbehov på cirka 150-200 miljoner kronor om året i snitt de närmaste fem åren.

– VA-anläggningar är generellt gamla och avskrivna så det finns behov av att rusta upp både vatten- och reningsverken. I det ingår både att höja kapacitet men också att uppgradera reningsprocesserna för att kunna möta nya högre krav.

Till utmaningarna i framtiden hör enligt VA-chefen dels att säkerställa dagvattenhanteringen för att minska risken för översvämningar, dels att underhålla och förnya ledningsnätet.

– Vi måste hålla en jämn förnyelsetakt på ledningsnätet men också vara beredda på VA-utbyggnad i de områden som omvandlas och som i nuläget inte har något kommunalt VA.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om