â Det lĂ€ttaste som finns Ă€r att stĂ€lla sig och steka en oxfilĂ©, pommes och fĂ€rdig bea, men att koka en kalops krĂ€vs en man. Det finns mycket genuint med svensk husmanskost, det Ă€r trevligt och det Ă€r mat du stĂ„r dig lĂ€nge pĂ„.
Det sÀger Daniel Johansson Wilje som pÄ tisdagen serverar raggmunk med flÀsk till gÀsterna som strömmar in till Pytt och panna under lunchtid. Det och andra klassiska rÀtter kommer han servera Ànda fram till 25 maj. DÀrefter slutar han vispa rotmos och rulla köttbullar pÄ Fraktgatan.
â Det Ă€r ungefĂ€r 200 gĂ€ster hĂ€r som jag vet vad de heter, jobbar med, hejar pĂ„ för fotbollslag och vem de Ă€r gifta med. SĂ„ det kĂ€nns lite visset.
Tolv Är har han lagat mat pÄ restaurangen som han startat tillsammans med sin fru Carolina Wilje. Det Àr av flera anledningar som de beslutat att stÀnga dörren för det hÀr kapitlet. Att driva en servering i Valhalla industriomrÄde har kantats av motgÄngar. Under en treÄrsperiod efter 2017 var tre vÀgar i nÀrheten stundtals avstÀngda. DÀribland Fraktgatan, berÀttar Daniel Johansson Wilje.
â DĂ„ försvann ungefĂ€r 70 procent av kundunderlaget. Det har varit tufft att ligga hĂ€r ute, det Ă€r vad som har varit emot oss lite grann, sĂ€ger han och tillĂ€gger att Ă€ven pandemin var en tuff period.
De bommar Àven igen för att testa ny mark. Hans ambition Àr att tillsammans med munskÀnken Nils Ivar Klintefelt skapa liv i Thor Modéens barndomshem i Kungsör. Fram till för ungefÀr ett Är sedan drevs Thor Modéens gÀstgiveri i lokalen, men den lades ner och köptes sedan upp av Sophia Granswed Baat.
â Jag har varit tydlig med min vision och att hitta en hyresgĂ€st som vill samma sak. DĂ„ ringde Daniel mig och kĂ€nslan nĂ€r de kom pĂ„ visning och berĂ€ttade vad de sĂ„g framför sig sĂ„ kĂ€ndes det bra direkt. De vill bevara den gamla Thor ModĂ©en-kĂ€nslan som finns i huset och det vill jag ocksĂ„. Sedan har de ambitioner att hĂ„lla lunch- och kvĂ€llsöppet och kunna anordna event för att det ska bli ett mer levande hus. Jag tycker att vi har bra personkemi och det kĂ€nns som att vi kommer överens, sĂ€ger fastighetsĂ€garen Sophia Granswed Baat och tillĂ€gger att renoveringen pĂ„gĂ„r för fullt in i det sista.
Konceptet kommer delvis inspireras av den franska köket, men husmanskosten kommer Daniel Johansson Wilje inte att överge.
â PĂ„ luncherna blir det frĂ€mst husman och vi kommer ocksĂ„ ha nĂ„got lĂ€ttare alternativ, som kycklingfilĂ© med wokade grönsaker. PĂ„ kvĂ€llarna ser jag framför mig att vi Ă€r som en bistro i Frankrike. Med hög kvalitĂ© pĂ„ maten med lĂ„g servicegrad, att du gĂ„r fram till baren och bestĂ€ller frĂ„n en griffeltavla pĂ„ vĂ€ggen, sĂ€ger han.
Att det just blev Kungsör Àr bÄde pÄ grund av nuvarande utbud och den stiliga 1800-tals byggnaden, sÀger Daniel Johansson Wilje.
â Det kĂ€nns som att de inte har sĂ„ mycket i Kungsör och det Ă€r flera Kungsörsbor som har bett mig att öppna restaurang dĂ€r. Sedan tycker jag att Eskilstuna Ă€r lite överetablerad och att det Ă€r dĂ„ligt trafikflyt.
Deras mÄl Àr att öppna restaurangen 7 juni.
I skrivande stund finns ingen ny hyresgÀst till den gamla lokalen pÄ Fraktgatan.
â Vi har den utannonserad och för samtal med nĂ„gra intressenter, men vi Ă€r jĂ€tteöppna för en restauratör som vill etablera ett lĂ„ngsiktigt samarbete i vĂ„r fastighet, sĂ€ger Markus MĂ„nsson, sĂ€ljschef pĂ„ MĂ„nsbro fastigheter.