Slutspurt för husmanskost pĂ„ Fraktgatan – startar nytt

Lunchrestaurangen Pytt och panna bommar igen efter 12 Är, men kÀrleken till husmanskosten bestÄr. I juni hoppas Àgaren vÀcka liv i Thor Modéens barndomshem i Kungsör.

"Jag vill tacka för den hÀr tiden och alla som hÀngt med trots avstÀngda vÀgar och corona", sÀger restaurangÀgaren Daniel Johansson Wilje som i maj serverar den sista husmanskosten pÄ Pytt och panna.

"Jag vill tacka för den hÀr tiden och alla som hÀngt med trots avstÀngda vÀgar och corona", sÀger restaurangÀgaren Daniel Johansson Wilje som i maj serverar den sista husmanskosten pÄ Pytt och panna.

Foto: Fanny Lindblad, Privat

Eskilstuna2022-05-11 19:05

– Det lĂ€ttaste som finns Ă€r att stĂ€lla sig och steka en oxfilĂ©, pommes och fĂ€rdig bea, men att koka en kalops krĂ€vs en man. Det finns mycket genuint med svensk husmanskost, det Ă€r trevligt och det Ă€r mat du stĂ„r dig lĂ€nge pĂ„. 

Det sÀger Daniel Johansson Wilje som pÄ tisdagen serverar raggmunk med flÀsk till gÀsterna som strömmar in till Pytt och panna under lunchtid. Det och andra klassiska rÀtter kommer han servera Ànda fram till 25 maj. DÀrefter slutar han vispa rotmos och rulla köttbullar pÄ Fraktgatan.

 â€“ Det Ă€r ungefĂ€r 200 gĂ€ster hĂ€r som jag vet vad de heter, jobbar med, hejar pĂ„ för fotbollslag och vem de Ă€r gifta med. SĂ„ det kĂ€nns lite visset. 

undefined
PensionÀrerna Peter Olander och Roger Johansson besöker Pytt och panna i stort sett varje vecka. "Det Àr synd att det ska stÀnga, det Àr god mat", sÀger Roger Johansson.
undefined
"Vi har skojat om att, nÀr vi stÀnger sÄ kommer Eskilstunas pensionÀrer att svÀljta ihjÀl", sÀger restaurangÀgaren Daniel Johansson Wilje. Han startade restaurangen tillsammans med sin fru Carolina Wilje, och nu ansvarar han frÀmst för driften medan hon frÀmst fokuserar pÄ det administrativa.

Tolv Är har han lagat mat pÄ restaurangen som han startat tillsammans med sin fru Carolina Wilje. Det Àr av flera anledningar som de beslutat att stÀnga dörren för det hÀr kapitlet. Att driva en servering i Valhalla industriomrÄde har kantats av motgÄngar. Under en treÄrsperiod efter 2017 var tre vÀgar i nÀrheten stundtals avstÀngda. DÀribland Fraktgatan, berÀttar Daniel Johansson Wilje.

– DĂ„ försvann ungefĂ€r 70 procent av kundunderlaget. Det har varit tufft att ligga hĂ€r ute, det Ă€r vad som har varit emot oss lite grann, sĂ€ger han och tillĂ€gger att Ă€ven pandemin var en tuff period.

De bommar Àven igen för att testa ny mark. Hans ambition Àr att tillsammans med munskÀnken Nils Ivar Klintefelt skapa liv i Thor Modéens barndomshem i Kungsör. Fram till för ungefÀr ett Är sedan drevs Thor Modéens gÀstgiveri i lokalen, men den lades ner och köptes sedan upp av Sophia Granswed Baat.

– Jag har varit tydlig med min vision och att hitta en hyresgĂ€st som vill samma sak. DĂ„ ringde Daniel mig och kĂ€nslan nĂ€r de kom pĂ„ visning och berĂ€ttade vad de sĂ„g framför sig sĂ„ kĂ€ndes det bra direkt. De vill bevara den gamla Thor ModĂ©en-kĂ€nslan som finns i huset och det vill jag ocksĂ„. Sedan har de ambitioner att hĂ„lla lunch- och kvĂ€llsöppet och kunna anordna event för att det ska bli ett mer levande hus. Jag tycker att vi har bra personkemi och det kĂ€nns som att vi kommer överens, sĂ€ger fastighetsĂ€garen Sophia Granswed Baat och tillĂ€gger att renoveringen pĂ„gĂ„r för fullt in i det sista.

undefined
"Det Àr ganska stressigt med renoveringen, men vi ska hinna klart till sjunde juni. Vi byter ut gamla köksinventarier och tidigare har vi mÄlat om hela nedervÄningen och det mÄlas om utvÀndigt. Det kommer vara ursprungsfÀrgen med lite ljusare gul och vita knutar", sÀger fastighetsÀgaren Sophia Granswed Baat.
undefined
"NÀr jag hittade Thor Modéen-huset kÀnde jag att, wow vilket hÀftigt hus! Jag bÄde Àlskar byggnaden och placeringen vilket gjorde att jag och mitt fastighetsbolag köpte huset", sÀger Sophia Granswed Baat.

Konceptet kommer delvis inspireras av den franska köket, men husmanskosten kommer Daniel Johansson Wilje inte att överge. 

– PĂ„ luncherna blir det frĂ€mst husman och vi kommer ocksĂ„ ha nĂ„got lĂ€ttare alternativ, som kycklingfilĂ© med wokade grönsaker. PĂ„ kvĂ€llarna ser jag framför mig att vi Ă€r som en bistro i Frankrike. Med hög kvalitĂ© pĂ„ maten med lĂ„g servicegrad, att du gĂ„r fram till baren och bestĂ€ller frĂ„n en griffeltavla pĂ„ vĂ€ggen, sĂ€ger han.

Att det just blev Kungsör Ă€r bĂ„de pĂ„ grund av nuvarande utbud och den stiliga 1800-tals byggnaden, sĂ€ger Daniel Johansson Wilje. 

– Det kĂ€nns som att de inte har sĂ„ mycket i Kungsör och det Ă€r flera Kungsörsbor som har bett mig att öppna restaurang dĂ€r. Sedan tycker jag att Eskilstuna Ă€r lite överetablerad och att det Ă€r dĂ„ligt trafikflyt. 

Deras mĂ„l Ă€r att öppna restaurangen 7 juni. 

I skrivande stund finns ingen ny hyresgĂ€st till den gamla lokalen pĂ„ Fraktgatan. 

– Vi har den utannonserad och för samtal med nĂ„gra intressenter, men vi Ă€r jĂ€tteöppna för en restauratör som vill etablera ett lĂ„ngsiktigt samarbete i vĂ„r fastighet, sĂ€ger Markus MĂ„nsson, sĂ€ljschef pĂ„ MĂ„nsbro fastigheter. 

Thor Modéens pyttipanna

"Han hade alltid ha en karaff med konjak inne i logen för att dricka innan han gick upp pÄ scen. Onyttig mat och konjak var hans laster, dÀrför kommer en konjakstuvad pyttipanna finnas pÄ menyn", berÀttar Daniel Johansson Wilje.

Recept

TĂ€rna nötkött, flĂ€skkött, korv, potatis och lök. 

Stek i smör.

HÀll pÄ 1,5 dl grÀdde och 1,5 msk konjak.

Koka i cirka fem minuter. 

Krydda med köttbuljong, salt och svartpeppar. 

Toppa med ett stekt Àgg med hel gula.

Obs, inga grönsaker! 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!