I slutet av oktober gjorde Miljökontoret en oanmäld kontroll av restaurangen Harrys i Eskilstuna. I den framkom att restaurangen fuskat med sin märkning av mat.
Restaurangen har sålt brasiliansk biff som var märkt som svensk ryggbiff på menyn och deras svenska majskyckling kom i själva verket från Frankrike. Restaurangen har även märkt en potatisrätt som parmesangratinerad när de i stället använt vanlig italiensk hårdost.
– Svenska produkter är dyrare och parmesanost är dyrare än hårdost och på det sättet kan man säga att kunden blir lurad. De betalar för något på menyn och får något annat, säger miljöinspektör Yasmin Qais Albazaz på Eskilstuna kommun som genomförde kontrollen.
Restaurangen avviker därmed mot lagstiftningens krav på att kunden inte får vilseledas och miljökontoret kommer att göra fler kontroller på restaurangen som Harrys kommer få finansiera.
– Det kan vara att Harrys inte har kunskapen eller att de köper det för att det är billigare. Det vet vi inte, säger Yasmin Qais Albazaz.
Enligt Harrys kökschef Felicia Backholm hade restaurangen ändrat meny samma vecka som inspektionen ägde rum och bytt från parmesanost till lagrad ost. De har nu även ändrat ostsortens namn i menyn. Angående köttet var det enligt Felicia Backholm en engångshändelse att de hade utländskt kött.
– Det är svenskt kött vi har men det hade tagit slut så vi beställde från en annan leverantör just då, säger Felicia Backholm.
Om ni visste att det inte var svenskt, varför ändrade ni inte i menyn tillfälligt då?
– För att det är tryckta menyer. Man kan ju inte trycka upp nya menyer för något som bara är ett undantag.
Kan man lita på att man får den maten man beställer på Harrys?
– Absolut. Vi berättar för gästerna som kommer och äter om det inte är svenskt kött, säger Felicia Bakholm.
Det är inte ovanligt att restauranger säljer billigare eller annan mat än den som står på menyn. Några av klassikerna är att restauranger märker salladsost som fetaost, lax som regnbåge och att de använder en billigare ost än parmesanost som har en skyddad betäckning, enligt Yasmin Qais Albazaz.
Utöver felaktigheterna på menyn upptäckte inspektörerna att Harrys hade en hel frys full med mat som gått ut under 2015. Restaurangen säger att maten var avsedd för personalen, men miljökontoret anser att rutiner för hur de förvarade maten saknades.
– Så mycket gammal mat ska man inte ha. Det fanns bland annat julskinka och vi vill inte de ska servera gammal julskinka när de ska ha julbord så vi krävde att de slänger den, säger Yasmin Qais Albazaz.
– Det var fryst mat och är något som vi äter själva. Det var väldigt mycket mat. Så mycket går det inte åt, men det hamnade där och vi har kastat det nu, säger Felicia Backholm.