De ska servera trerätters åt äldre

Vi måste göra mer för våra medmänniskor, så känner Hanna Larsson och Rickard Eriksson som driver Söderhaket i Eskilstuna. Nu ska restaurangen börja sälja lunchlådor där allt överskott går till att laga trerättersmiddagar till stadens äldre.

Hanna Larsson och Rickard Eriksson på Söderhaket ska servera trerätters till stadens äldre.

Hanna Larsson och Rickard Eriksson på Söderhaket ska servera trerätters till stadens äldre.

Foto: Henrik Holmberg, Veronica Karlsson, Janerik Henriksson/ TT

Eskilstuna2023-03-15 09:53

Från och med nästa vecka kommer Söderhaket, som vanligtvis bara serverar mat kvällstid, börja sälja lunchlådor via sin Facebooksida. De som köper lunchlådor kommer samtidigt bidra med en slant till "pensionärernas bössa", som Söderhaket kallar satsningen.

– Vi har en restaurang som vi inte använder varje dag dagtid och personal som vill jobba mer. Så vi tänker att varför inte börja laga lunchlådor så vi kan ge vår personal fler timmar och samtidigt gynna de äldre som får äta riktigt god och trevlig mat, säger Hanna Larsson som driver Söderhaket tillsammans med Rickard Eriksson.

undefined
Hanna Larsson och Rickard Eriksson på Söderhaket i Eskilstuna har lanserat sin nya satsning "pensionärernas bössa" med mål att servera trerätters till ädreboenden runt om i kommunen.

Hanna Larsson menar att idén om att göra något för de boende på Eskilstunas äldreboenden har legat där och grott en längre tid.

– Dag in och dag ut läser man i tidningen om hur mycket neddragningar man gör inom äldrevården. Det här är ingenting vi kommer att tjäna några pengar på, tanken är att det gör gott i hjärtat att göra en sån här grej, säger hon.

När råvarukostnaderna och kostnaden för personalen räknats bort kommer allt överskott gå till att laga trerättersmiddagar till olika äldreboenden i Eskilstuna.

– Vi har pratat med våra kunder i restaurangen om det här under en ganska lång tid och fått bra respons. Nu kände vi att det är dags att göra något, säger Hanna Larsson.

undefined
Äldreboendet Tunagården är först ut när det gäller servering av trerätters.

Först ut att få trerätters levererat är Tunagården, det föll sig naturligt då Söderhaket har en anställd från boendet som stamgäst.

– Hon har hjälpt mig, för jag var inte ens säker på om man fick göra besök på äldreboendena och hur det fungerade. Hon pratade med sina chefer och sedan bollade jag idéer med henne, säger Hanna Larsson.

Förutom överskottet från försäljningen av lunchlådorna kommer besökare på restaurangen kunna bidra genom att lägga på en slant när de köper något från den ordinarie menyn. Exakt vad de äldre på Tunagården kommer att serveras är inte spikat, men det skvallras om toast Skagen till förrätt och kött till huvudrätt.

undefined
Förutom försäljning av lunchlådor kommer restaurangen samla in pengar genom att gäster kan lägga till en slant vid köp.

– Vi styr det av önskemålen och tar hjälp av personalen. Blir lite utefter vad som efterfrågas, säger Hanna Larsson.

Hon efterlyser fler osjälviska engagemang.

– Samhället mår bra av att vi faktiskt hjälper varandra, vi kan inte bara sitta och säga att allt är politikernas fel. Vi medmänniskor måste börja agera, säger Hanna Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!