I närtid har flera pizzerior och restauranger i Eskilstuna fått brev från Förpacknings och tidningsinsamlingen (FTI). Flera av dem kan även räkna med ett tillsynsbesök av miljökontoret. Orsaken är att avfall som spårats till specifika affärsidkare har dumpats vid återvinningsstationer. Man har hittat företagsnamn på bland annat mottagningskvitton och emballage.
Plasthinkar, kartonger och flottyr är vanliga fynd i anslutning till FTI:s containrar. I de fall där dumpat avfall kan knytas till ett företag tar FTI kontakt via brev, med en tydlig uppmaning om i fortsättningen göra rätt.
"Vi vill göra er uppmärksamma på att detta inte är tillåtet då återvinningsstationen enbart får användas av hushållen. Företag hänvisas till att teckna egna avtal med en insamlingsentreprenör för hämtning, alternativt nyttja de kostnadsfria mottagningspunkter som finns i kommunen".
– Och vi polisanmäler. Men trots att nedskräpning är olagligt läggs utredningarna ner, säger Kerstin Wärn på FTI.
FTI:s enda verksamhet är att samla in förpackningar. Renhållning har dock blivit en allt viktigare arbetsuppgift och kostnaderna har ökat. I Eskilstuna är det Samhall som städar på återvinningsstationerna för FTI:s räkning.
– Eftersom vi vill att folk ska fortsätta lämna in och återvinna förpackningar måste vi hålla snyggt. Men det betyder också att de som dumpar saker vid stationerna ser att sakerna försvinner, säger hon.
Kerstin Wärn berättar att det pågår ett arbete där man undersöker om kameraövervakning och artificiell intelligens vid återvinningsstationerna kan vara en lösning.
– Vi har en dialog med en kommun och deras renhållningsstyrka för att se om man med artificiell intelligens kan uppmärksamma dumpningar och kunna skicka ut väktare. Men det medför också stora kostnader och i slutändan är det konsumenterna som får betala i form av dyrare förpackningar, säger hon.
Fyra kommunala AMA-team ansvarar för renhållningen runt FTI:s återvinningsstationer i Eskilstuna och Torshälla. Det vill säga på den kommunala tomtmark som omger stationerna.
Agneta Fröberg, arbetsledare för "Å-laget", berättar att återvinningsstationen i Fröslunda, tillsammans med den vid Torsharg i Torshälla, är de som skapar mest arbete.
– De stationer som ligger mest skyddade är de som det dumpas och skräpas ned mest vid, säger hon.