Restaurangkrisen: "Aldrig haft så många konkurser som nu"

Restaurangbranschen mår ekonomiskt dåligt. Både nationellt – men även i Eskilstuna. Efter tidningens tidigare kartläggning kan man se att flera restauranger i stan har det tufft. "Det är betydligt fler verksamheter som går i konkurs nu", säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita.

Restaurangbranschen mår dåligt ekonomiskt. För att ta reda på varför pratar tidningen med chefsekonomen Thomas Jakobsson på Visita.

Restaurangbranschen mår dåligt ekonomiskt. För att ta reda på varför pratar tidningen med chefsekonomen Thomas Jakobsson på Visita.

Foto: Arkiv/Pressbild

Eskilstuna2024-09-29 21:00

Tidningen har kartlagt hur Eskilstunas restauranger mår. Tillsammans omsätter de nästan 300 miljoner, där flera kämpar för sin överlevnad.

För att förstå varför restaurangbranschen mår så pass dåligt som den gör, behöver man se på flera betydande faktorer. I ett försök att reda ut detta ringer tidningens reporter till Thomas Jakobsson, som är chefsekonom på Visita – som är bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen.

– På frågan om det går dåligt för restauranger generellt beror på hur man ser det. Med tanke på att vi har haft den högsta inflationen på 35 år och fyrdubblade räntor var min förväntan att restaurangkonsumtionen skulle bromsa snabbare. Det har den inte gjort, förrän nu. Det är ungefär samma antal gäster, men som spenderar mindre. Ur det perspektivet hade det kunnat vara betydligt värre, säger han och fortsätter:

– Det är inte den tillväxten på restaurangbesökare som vi hade under 10-talet. Efter pandemin har volymerna stått still. Om man adderar det med inköpspriser på råvaror, skattehöjningarna, hyreshöjningarna, återbetalning av uppskjuten skatt och personalbristen efter pandemin så blir det svårt att bevara lönsamheten.

undefined
"Vi har aldrig haft så många konkursantal som nu", säger Thomas Jakobsson.

I kartläggningen som tidningen gjort kan man se att flera restauranger har låg soliditet. Soliditet är ett nyckeltal som ger en indikation på företagets finansiella ställning och återbetalningsförmåga.

Många restauranger i Eskilstuna ligger under den gräns som anses vara "bra".

– Det är svårt för mig att kommentera enstaka, lokala fall. Negativ soliditet är inget man bör ha. Man brukar säga att verksamheter med en soliditet mellan 30-40 procent anses vara ganska normalt för restaurangbranschen.

Thomas Jakobsson beskriver också hur antalet konkurser har ökat till följd av alla kostnader och problem som restaurangbranschen har.

– Det kan vara så att det här är en början på att efterfrågan på restauranger kommer att sjunka mer framöver. Då kommer det att bli ännu svårare. Vi har aldrig haft så många konkursantal som nu. Det är betydligt fler verksamheter som går i konkurs nu jämfört med tidigare år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!