Polisens kraftsamling i Eskilstuna bär frukt

Sprängningar, skjutningar och bränder. Den upptrappade gängkriminaliteten i polisregion Öst, där Eskilstuna ingår, har fått myndigheten att kraftsamla. Nu berättar ansvariga polischefer hur det grova våldet ska stoppas.

Mattias Forssten, polisområdeschef i Sörmland.

Mattias Forssten, polisområdeschef i Sörmland.

Foto: Polisen

Eskilstuna2023-09-27 04:45

Den senaste tidens händelser med mordförsök, vapenbrott och allmänfarlig ödeläggelse i polisregion Öst har stuckit ut. Orter som Jönköping, Linköping och Nyköping har alla drabbats hårt av flera uppmärksammade våldsdåd, medan Eskilstuna klarat sig förhållandevis lindrigt.

– Det här våldet bottnar i såväl lokala, som nationella och internationella konflikter och det har blivit allt vanligare att den som beställer ett dåd befinner sig utomlands, säger Malena Grann, chef för polisregion Öst, vid en presskonferens på måndagen.

För att motverka den negativa utvecklingen stärker polisen upp sin struktur över hela linjen i sin organisation – och det handlar om en långvarig satsning.

– Vi måste säkerställa att vi har rätt förutsättningar för att kunna arbeta med den här problematiken under en längre tid.

I Eskilstuna har snabba och konkreta insatser som husrannsakningar och person- och fordonskontroller nått stor framgång på senare tid. Det är något som Mattias Forssten, chef för polisområde Sörmland, vill spinna vidare på.

– Det har bidragit till att vi i år beslagtagit ett 20-tal skjutvapen i Eskilstuna – och det är en siffra som sticker ut. Vi har också tagit kilovis med narkotika och hundratusentals kronor – och det känns för de kriminella som vi tagit det ifrån, säger han.

– Det här är ett arbete som tar tid och nu gäller det att vi orkar tröska på. Där vi lägger resurser och tryck når vi också framgång. Alternativet, med en skenande brottsutveckling är inte acceptabelt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!