Här är resultatet – efter jätteinsatserna i Eskilstuna

Polisen och andra myndigheter slog till mot flera företag i Eskilstuna. Nu har resultatet presenteras efter den senaste insatsen.

Tuna Park var ett av ställena som myndigheterna gjorde en insats mot olika företag på.

Tuna Park var ett av ställena som myndigheterna gjorde en insats mot olika företag på.

Foto: Albin Ekström

Eskilstuna2024-10-02 09:47

När flera polisbilar syntes utanför Tuna Park i förra veckan hörde läsare av sig till Eskilstuna-Kuriren och undrade vad som stod på. Det var en del i det myndighetsgemensamma arbete som görs flera gånger om året – och som Lena Törneskär, strateg mot välfärdsbrottslighet på Eskilstuna kommun, hoppas att man ska göra ännu fler av.

– Insatsen vid Tuna Park var en av flera som vi gjorde förra veckan, berättar hon.

undefined
Lena Törneskär, strateg mot välfärdsbrottslighet på Eskilstuna kommun.

Genom oanmälda kontroller där flera myndigheter samverkar hoppas man sända en tydlig signal till kriminella som tjänar pengar olagligt – och samtidigt stötta de seriösa företag som finns i kommunen.

Insatserna förra veckan ledde till personkontroller, anmälningar om häleri, narkotikabrott och trafikbrott. Man upptäckte brister i hantering av kemikalier, avfall och brandskydd.

Beslut om olika avgifter fattades, precis som krav på åtgärder.

– För ett företag drog man in tillståndet för att få sälja explosiva varor på grund av bristfällig hantering av fyrverkerier, berättar Törneskär.

I de här insatserna deltar polisen, Eskilstuna kommun, Skatteverket, Arbetsförmedlingen och Arbetsmiljöverket som gör en gemensam tillsyn, men sedan arbetar med sina respektive ärenden efteråt. Dessutom sker informationsutbyte myndigheterna emellan – samt till andra som var med på plats.

– Vi har till exempel sett brister i djurskydd som vi har anmält till länsstyrelsen, säger Törneskär.

Under insatsen förra upptäckte såväl polisen som kommunen och arbetsmiljöverket brister hos ett och samma företag.

De olika myndigheterna som åker ut tillsammans har olika lagstiftningar och olika fokus för sina tillsyner – Törneskär beskriver samarbetet som "helt avgörande" för att kunna nå framgång mot den kriminella ekonomin.

– Ofta handlar det ju om att om man får indikationer om att ett företag har brister i en del av sin verksamhet. Till exempel att man kanske inte redovisar sin personal på ett korrekt sätt. Eller att man märker produkter dåligt. Då kan det ju vara en indikation på att man även slarvar eller fuskar med andra delar av sin verksamhet.

När alla myndigheter sedan gör sin respektive uppföljningar ser man det som "många små nålstick" som tillsammans gör stor skillnad.

– Dessutom skickar vi ett tydligt signalvärde: håller man på och slarvar och fuskar och kanske också begår brott inom ramen för sitt företag då riskerar man att bli upptäckt. Det här är en resurskrävande verksamhet. Men signalvärdet är jätteviktigt. Och det leder till konkreta ärenden. Vi hittar saker som vi annars inte hade gjort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!