En privatperson i Eskilstuna har vänt sig till miljökontoret och uppmanat inspektörerna att göra ett oannonserat besök på Retuna.
Anmälaren ser en risk för att köldmedier läcker ut ur de kylskåp, frysar och värmepumpar som Eskilstunaborna kasserat.
"I många andra kommuner hanteras kylar och frysar med största försiktighet", skriver anmälaren, och påpekar att flera av de kasserade produkterna på Retuna bär spår av skador, och att varnar för risken att rör och tankar kan läcka köldmedia.
"Jag har mycket svårt att förstå den omilda behandlingen då det finns giftig gas i rören".
Tidigare användes nästan uteslutande halogenerade kolväten (freoner). I dag är det förbjudet att sälja, installera och fylla på anläggningar med freoner. I nya anläggningar används vanligtvis köldmedier med förkortningen HFC.
Även moderna köldmedier klassas som farligt avfall. De bryter visserligen inte ner ozonlagret men påverkar klimatet och atmosfären, enligt Miljöförbundet Blekinge Väst, en kommungemensam organisation för miljö- och hälsoskyddstillsyn.
Det är dock inte kommunen utan El-kretsen som har huvudansvaret för att samla in, tömma och återvinna de kasserade produkterna. EEM tillhandahåller en yta på Retuna där högst 80 kylar och frysar samt 80 vitvaror får finnas samtidigt.
Enligt Kent Briby, operativ återvinningschef på EEM, uppstår skadorna främst när Eskilstunaborna lastar av sina gamla kylskåp, frysar och pumpar.
– Det ska inte vara någon fara men jag vet att det har legat lite huller om buller där för folk slänger av sakerna, säger Kent Briby.
Enligt Briby utgår EEM från att kylarna och frysarna innehåller miljöfarliga köldmedier. Han anser dock inte att det förekommer någon "omild hantering" av föremålen.
– El-kretsen lyfter dem med en grip, det kanske ser vårdslöst ut, men gripen trycker på sidorna och skadar inget. Kylrören kläms alltså inte sönder, säger han.
Så det ligger inget i kritiken?
– Jo, för det såg inte bra ut, det håller jag med om, och vi ska hålla bättre ordning. Så länge rören på baksidan, och kompressorn under, är hela är det dock ingen fara. Man bör vara försiktig när man lossar och vi kan hålla bättre ordning. Den kritiken tar vi definitivt till oss av, säger han.
Slutstationen för gamla köldmedier som ska oskadliggöras är förbränningsugnar med mycket hög temperatur.