Riksfärdtjänsten Sverige AB är specialister på resor för personer med särskilda behov som vill resa utanför sin egen kommun. I beställningscentralen på Västermarksgatan 34 i Eskilstuna arbetar 15 personer med att samordna taxiresor och boka tåg, flyg och båt över hela landet.
Riksfärdtjänsten har mer än hälften av Sveriges kommuner som kunder.
– Det är genom länstrafikbolag och kollektivtrafikmyndigheter. Vi har Skånetrafiken och den 1 februari fick vi tillbaka Sörmlandstrafiken, berättar Jessica Norström, vd för Riksfärdtjänsten Sverige AB.
Företaget grundades 1994 i Gällivare i samband med att kommunerna tog över ansvaret för riksfärdtjänstresorna.
– Man trodde att det skulle behövas lite hjälp med resebyråtjänster och taxiresor eftersom det är så pass långväga och kostsamma resor. SAS hade sin personal som bokade riksfärdtjänstresor i Gällivare så man hoppades kunna ta över lite personal. Sedan vann man Sörmland och då valde man att flytta nedåt för att vara närmare de kommuner som vi hade, säger Jessica Norström.
1998 startade verksamheten i Eskilstuna. Till att börja med låg den i Kanonhuset på Faktoriholmarna. För två år sedan flyttade man till de 250 kvadratmeter stora lokalerna på Västermarksgatan 34.
Riksfärdtjänsten har i dag ungefär 65 000 resor om året, varav 20 000 sker med tåg och flyg och 45 000 med taxi och specialfordon. Företaget har utvecklats över tid.
– Ju mer kollektivtrafiken blir anpassad för att alla ska kunna resa, ju mindre får vi att göra. Det är en naturlig utveckling att människor klarar mer och mer själva. Då har vi känt att vi måste vi fylla på med andra saker, säger Jessica Norström.
2009 fick Riksfärdtjänsten uppdraget att sköta Trafikverkets och Jernhusens tjänst för ledsagning på alla Sveriges järnvägsstationer.
– Vi har ungefär 80 anställda ledsagare i landet och ett antal taxibolag som hjälper oss med den här tjänsten. Vi ordnade drygt 18 000 ledsagningar under 2015.
Teletal är en annan tjänst som Riksfärdtjänsten tillhandahåller på uppdrag av Post- och Telestyrelsen, PTS. Teletal är en tjänst för personer som bland annat har svårt att tala i telefon och att minnas. När de pratar i telefon får de stöd av en Teletal-tolk som följer med i samtalet. Förra året genomfördes cirka 2 500 samtal med teletal.
– Gemensamt för alla våra tjänster är att det är statliga eller kommunala tjänster, säger Jessica Norström.
Tidigare sysslade Riksfärdtjänsten enbart med tjänster som vänder sig till personer med funktionsnedsättningar. Förra året började företaget även boka resor till Gotska Sandön för allmänheten.
– Det låg ganska nära vår verksamhet. Vi är en godkänd IATA-resebyrå så vi har fullständiga resebyrårättigheter och kan egentligen boka flyg och tåg och resor över hela världen. Sedan var det en statlig upphandling. Det har fungerat jättefint. Det är roligt att ha lite olika saker att göra.
Tjänsten marknadsförs under namnet Sandöresor.
– Det var drygt 3 000 övernattande gäster och nästan 200 dagsturer till ön 2015. Det är en upplevelse och ett naturäventyr att resa till Gotska Sandön och vi hoppas på fler besökare under 2016.
Hur ser framtidsplanerna ut?
– Främst är det att hålla våra kunder nöjda naturligtvis. Sedan vill vi gärna hitta nya spännande arbetsuppgifter och nya spännande uppdrag som vi kan hoppa på, säger Jessica Norström.