Den 30 augusti ska politikerna i Strängnäs fatta beslut om att sälja det kommunägda energibolaget Sevabs fjärrvärmerörelse. Det bud som offentliggjorts har lämnats av företaget Solör och innebär att bolaget förvärvar 80 procent av värmerörelsen till en kostnad av 1,2 miljarder kronor. Resterande 20 procent stannar kvar i Strängnäs kommuns ägo.
I Eskilstuna har försäljningen väckt starka känslor bland majoritetens politiker. Den fråga som ännu inte fått något svar är vad som händer med det framtida samarbetet i det gemensamma driftbolaget Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö AB, ESEM.
– Samarbetet har varit otroligt bra och gynnat oss väl sedan det inleddes. Ekonomiskt har det inneburit att vi sparat 70 miljoner kronor varje år i minskade kostnader. Men ovissheten kring hur affären påverkar oss i framtiden är bekymmersam och gör mig riktigt orolig, säger Jimmy Jansson.
Hur ser du på risken att samarbetet mellan kommunerna spricker?
– Det är svårt att svara på. Risken är inte noll men behöver inte heller vara jättestor. Ingenting går att utesluta men vår ambition är att fortsätta. Men det som nu ser ut att vara på väg att hända är helt klart ett hack i skivan. Vår utgångpunkt är att hålla nere taxorna för Eskilstunaborna. Om en affärsdel försvinner i den gemensamma organisationen ökar risken för höjda taxor.
Vilka konsekvenser en försäljning av Sevabs fjärrvärmerörelse får för ESEM ska nu utredas av Eskilstuna Kommunföretag där Lars Andersson (S) är ordförande.
– Vi behöver göra en översyn av vilka förändringar som måste göras. Det är flera frågor som måste redas ut och avtal som måste skrivas om. Jag räknar med att utredningen ska kunna vara klar någon gång i oktober-november. Men vad vi kan konstatera redan nu är att de rationaliseringsvinster som gjorts inom värmerörelsen kommer att försvinna, säger han.
Både Lars Andersson och Jimmy Jansson gör också bedömningen att Strängnäs beslut om försäljning kommer påverka de gemensamma investeringsplanerna.
– Det har funnits tankar som rör investeringar i ett nytt kraftvärmeverk och som skulle innefatta ledningar mellan Strängnäs och Eskilstuna. De planerna kommer att bli väsentligt mycket svårare att genomföra, säger Lars Andersson.