En mästare – och vinnare intog golfrestaurangen

Eskilstuna golfklubb och Restaurang Vy bjöd upp till ett smakrikt gästspel när kändiskocken och Robinsonvinnaren Michael Björklund intog köket under två helgkvällar. "Det är alltid kul att komma ut och få laga mat som man själv gillar", säger den tvåfaldiga vinnaren av Årets kock.

Michael Björklund har vunnit Årets kock två gånger och Robinson en gång. I helgen har han lagat mat på Restaurang Vy på Eskilstuna golfklubb.

Michael Björklund har vunnit Årets kock två gånger och Robinson en gång. I helgen har han lagat mat på Restaurang Vy på Eskilstuna golfklubb.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2023-03-04 19:48

Skummig kräftsoppa, forelltartar på svärmorslimpa och lamm på två vis. Det är några exempel på vad Restaurang Vys middagsgäster serverades under fredag och lördag kväll. 

undefined
Gästkocken Michael Björklund uppbackad av kockarna Johan Hansson, Anders Lundgren och Adam Hansson.

– Eftersom jag är från Åland har vi också komponerat alla rätter med tydlig prägel från mina hemtrakter, säger stjärnkocken Michael Björklund ett par timmar innan gästerna anländer på lördagen.

Under helgen har han gästspelat på Eskilstuna golfklubbs finrestaurang och han är påtagligt förtjust i miljön.

undefined
Dubbla förrätter i form av Bakade rödbetor och på det Forelltartar. Båda med åländska smaker.

– Kökschefen Anders Lundgren är också från Åland och vi känner varandra sedan tidigare så det var ganska enkelt att tacka ja när han hörde av sig och frågade om jag ville komma hit och laga mat tillammans med hans gäng.

Michael Björkund, som har vunnit både den finska och svenska versionen av tävlingen Årets kock och kommit på femte plats i det inofficiella världsmästerskapet i matlagning Bocuse d'Or, är för de flesta ännu mer känd för sin otippade seger i 2020 års upplaga av Robinson.

undefined
Michael Björklund har vunnit Årets kock två gånger och Robinson en gång. I helgen har han lagat mat på Restaurang Vy på Eskilstuna golfklubb.

– Jag tävlade i matlagning på högsta nivå under flera år, men när jag träffar middagsgäster som här är det för Robinsonframgångarna de känner igen mig.

Han tror själv att han har sina matlagningskunskaper att tacka för att han gick hela vägen i tävlingen.

– Du röstar väl inte ut den som föder dig, säger han och ler.

undefined
Varmrätten bestod av Lamm på två vis, grönsaksragu med sidfläsk, rostad vitlökssås med timjan samt potatiskompott.

Vad gillar du själv för mat?

– Jag är ju själv i grunden en klassisk smör- och gräddkock i sann Leif Mannerström-anda. Det är klart att jag gillar att äta fine dining på Frantzén, men hederliga köttbullar och sås är ändå ganska så oslagbart.

undefined
Drygt 60 middagsgäster per kväll har fått möjlighet att njuta av stjärnkocken Michael Björklunds femrätters meny. Till sin hjälp har han haft Restaurang Vys kockar Anders Lundgren, Johan Hansson och Adam Linder.

Vad har fallit gästerna bäst i smaken under ditt besök på Restaurang Vy?

– Oj, de har haft lite olika favoriter. Menyn är ganska så mättande och därför är det extra roligt att de vid efterätten blir så förtjusta när vi kommer ut och serverar vaniljsås. Många säger bara: ös på!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!