Snart fyra år har gått sedan den danska storkoncernen Rockwool berättade om sin kommande satsning i Eskilstuna. Bolaget hade då köpt 180 000 kvadratmeter mark i logistikparken för 35 miljoner kronor för att etablera sin första produktionsanläggning för stenull i Sverige.
Satsningen beräknas ge 150 nya jobb men vägen fram till byggstart och drift är lång.
I oktober skickade bolaget ett samrådsunderlag till Länsstyrelsen, det första steget i tillståndsprocessen som följs av ett digitalt samråd med olika intressenter, myndigheter och privatpersoner den 17 februari.
– Det är en lång process och arbetet med samrådsunderlaget har tagit tid. En orsak till det är att vi gjort grundliga undersökningar av markens beskaffenhet, säger Jonas Zacharoff, vd på Rockwool Sverige.
I underlaget framgår vilken omfattande produktion det rör sig om. Vid den tänkta fabriken ska 100 000 ton färdigt material produceras. För att förse anläggningen med processvatten krävs ett grundvattenuttag på upp till 100 000 kubikmeter per år. Verksamheten ska när den är i gång vara i drift 24 timmar per dygn, varje dag året runt och bedrivas i tre-skift.
Antalet transporter till och från anläggningen uppskattas till 42 lastbilar per dag av inkommande råvara samt 90 lastbilar per dag av färdiga varor.
– Vi ser en stor potential med en etablering i Eskilstuna. Med den tänkta produktionsvolymen klarar vi att fullserva den svenska marknaden samtidigt som det finns möjligheter att expandera. Placeringen vid logistikparken är fenomenal med närheten till stora marknader och ett väldigt effektivt transportsystem, säger Jonas Zacharoff som inte vill spekulera i när bygget kan starta.
– Vi har intentionen att bygga anläggningen men något definitivt beslut är inte fattat. I underlaget har vi angett 2024 som tidpunkt för när fabriken kan tas i drift. Men som sagt, vi befinner oss fortfarande i ett förberedande skede.
I samrådshandlingarna framgår att verksamheten kan ge upphov till påverkan och effekter för människor och miljö. Men enligt bolagets beräkningar kommer inga miljökvalitetsnormer att överskridas.
– Vi följer lagar och riktlinjer noggrant och vi har goda erfarenheter av fabriksetableringar. Vi är transparenta och vill ha en god dialog med lokalsamhället. Och vi förväntar oss inte att personer som bor i närheten kommer att påverkas.