Rolf, 74, fångar fågeldrama i Ekeby: "Har alltid kameran med mig"

Rolf Waltersson, 74, fångade tärnornas himmelska dans på Ekeby våtmark. Det tog honom en åttahundradel av en sekund – och ett helt liv.

– MIn fotoutrustning är inte den dyraste. Däremot har jag nog 4-5 olika kameror, säger Rolf Waltersson.

– MIn fotoutrustning är inte den dyraste. Däremot har jag nog 4-5 olika kameror, säger Rolf Waltersson.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2019-04-13 15:48

Eskilstunabon Rolf Waltersson har haft kameran som en ständig följeslagare genom livet. I vardagsrummet på Söder pryds väggarna av bilder av konstnärlig karaktär. Med tiden har det blivit en och annan utställning och för stunden arbetar han med Eskilstuna fotoklubbs årliga almanacka. Men det är för sina bilder av fågellivet på Ekeby vårmark som han just nu röner uppmärksamhet på Facebook.

– Det är bara positivt, folk skriver "såna fågelbilder har jag aldrig sett förut".

Rolf Walterssons stiftade nära bekantskap med Ekeby våtmark då han arbetade på Tekniska verkets gatuenhet och mätte hela våtmarksområdet. För knappt tio år sedan började han även rikta kameralinsen dit.

– Där är ett jäkla hålligång på fåglar, man kan se svanar, kanadagäss, skäggdoppingar och fiskgjuse. Den här årstiden är det revirstrider och de fajtas om de bästa platserna i dammarna.

Hans bilder är inga vanliga fågelporträtt.

– De är ofta dramatiska eller humoristiska. När de gör konstiga krumbukter i luften, grågäss som försöker simma på rygg eller när det är vindstilla och spegelblankt. Fåglar startar och landar alltid i motvind, ungefär som ett flygplan.Om man är ute efter häftiga bilder när de springer på vattenytan så får man kolla varifrån det blåser. Man lär sig med tiden var man ska placera sig, säger han.

Ibland uppstår närkontakt. Som när Rolf Waltersson ligger på rygg med vidvinkel och inväntar en svan. Då spelar det ingen roll att marken är full av fågelskit.

– Det får man ta, jag har fått nån liten smäll av en vinge också. Det är bra att vara envis och ha tålamod, det räcker inte med en kvart. För några år sedan var jag där flera gånger om dagen, nu blir det bara någon gång i veckan.

Annars tipsar han om att alltid ha kameran förberedd och inställd, samt att ett längre teleobjektiv behövs om man vill ta närbilder. Väderleksmässigt är det tekniskt lättare att fota när det är mulet än i solsken.

– Sen måste man ha tur också!

Han anser inte att det behövs en värstingutrustning för att ta bra bilder.

– Det kan komma fotografer till våtmarken med så långa objektiv att man kan tro att militären kommer med kanoner. Min utrustning är inte den dyraste, men jag har alltid kameran med mig.

Sambon Siv Elf nickar.

– Vi har bott ihop i 57 år och jag har knappt sett honom utan en kamera på magen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om