Efter lång väntan och moget övervägande hade Eskilstunaborna Rolf och Mia Brunell bokat in sig att flyga ner till huset de äger tillsammans med vänner i Italien. Barnen var redan där, och paret var färdigvaccinerade sedan länge. Återstod bara att skriva ut varsitt bevis för att de fått sina vaccindoser, vilket krävs vid inresa till Italien och många andra EU-länder.
Från och med den 1 juli kan man på E-hälsomyndighetens hemsida beställa ett digitalt EU-bevis för att man fått båda doserna covidvaccin.
– Eftersom myndigheten skrev på sin hemsida att man inte skulle belasta systemet i onödan utan ladda hem beviset nära inpå resan väntade vi till fem dagar innan det var dags att åka.
Då upptäckte Rolf att hans andra vaccination, den 1 maj, fortfarande inte registrerats. Och därmed kunde han inte få ut det nödvändiga pappret.
– Jag försökte upprepade gånger, men började snart känna av lite nerver och kontaktade E-hälsomyndigheten, som konstaterade att nej, jag var inte registrerad för dos 2, och jag uppmanades att höra av mig till min region.
Region Sörmland lovade reda ut och försöka lösa problemet snabbt.
– Två dagar före avresa var det rätt darrigt och jag insåg att jag behövde en plan B. Jag visste ju att man kunde få ett anticovidtest snabbt, och att det ska göras inom 72 timmar före resa.
Men det visade sig att något snabbtest inte gick att få i Eskilstuna. Rolf bokade tid för test i Skärholmen dagen innan flygresan, och eftersom paret ändå skulle sova på Arlanda skulle logistiken funka.
– Vid lunchtid samma dag som vi skulle åka upp gick jag in en sista gång på e-myndighetens sida – och då var vaccinationen registrerad!
Paret fick en skön vecka i Italien och Rolf beskriver lättnaden när allt var löst och resan kunde bli av. Och han är noga med att poängtera att han har full förståelse för att det kan bli fel.
– Men jag vill uppmana andra som ska ut och resa att vara ute i god tid med alla papper, och att ha en reservplan. Var beredd på att boka ett snabbtest någonstans där de utförs.
Charlotta Påhlman-Lind är chef för Region Sörmlands vaccinationsenhet. Hon konstaterar att det är en hel process som föregår att ett covidbevis kan skrivas ut.
– Både regionen och de privata aktörerna i länet ska registrera vaccinationerna inom max ett par dagar. Sen tankas vår information löpande in i det nationella vaccinationsregistret och därifrån tas uppgifterna när du som invånare via E-hälsomyndigheten begär ett covidbevis.
– Nästan hela tiden funkar detta jättebra, men någon gång ibland gör den mänskliga faktorn i vaccinationslokalerna att någon blir avbruten mitt i en registrering, glömmer att trycka på "Enter" eller bläddrar förbi ett papper. Och så blir en vaccination inte inregistrerad i systemet.
– Ibland kan inte myndigheten lösa problemet utan hänvisar till regionernas supporttelefon. Vi har åtta-tio samtal i ämnet per vardag och kan reda ut det allra mesta, oavsett om det är vi själva som vaccinerat eller en privat aktör.
– Totalt 2,2 miljoner covidbevis har hittills laddats ned i Sverige, så felprocenten är mycket låg. Och här i Sörmland har vi väldigt få ärenden jämförelsevis. Men ibland går det inte att lösa. Har man till exempel tagit den första vaccindosen i ett annat land kan man inte få något covidbevis i Sverige för den dosen.