Romerna skräms av hemliga rasregister

Nyheten om att polisen registrerar romer enbart på etnisk grund gör många av Eskilstunas romer rädda. Förföljelsen känns lätt igen från historien, säger flera av dem.

Eskilstuna2013-09-23 11:49

— Jag blev rädd. Jag slog på tevenyheterna och blev rädd. Tyskland var det första jag tänkte, säger Diana Bollström, 48.

Hon är en av knappt 500 romer Eskilstuna, och hennes reaktion på uppgifterna om polisens hemliga romregister är inte unik.

— Någon inom polismyndigheten har gjort den här listan och sammanställt registret. De personerna måste ställas till svars för det här, säger hennes arbetskamraterna Marko Grönfors, 38.

Diana och Marko arbetar på Romané Bučá, Eskilstuna kommuns arbetsmarkadsprojekt för romer, och där gick telefonerna varma efter Dagens Nyheters avslöjande om att den svenska polisen kartlagt 4 029 människor från hela landet. Inte på grund av misstänkt kriminalitet utan för att de är romer, eller lever tillsammans med människor med romsk bakgrund.

— Man blir förbannad och det är bra att det här kommer fram. Det är ett lagbrott och det måste utredas, säger Richard Nyman, 35, som är talesman för de finska romerna och anställd av Eskilstuna kommun.

Dagens Nyheter har tagit del av registret och beskriver det som ett släktträd över romska familjer. De äldsta uppgifterna sträcker sig tillbaka till 1800-talet, men uppgifterna har lagts in i modern tid. De sista uppgifterna så sent som 2012.

Registret har upprättats av Skånepolisen och ett 70-tal poliser från hela landet uppges ha behörighet att söka i filerna.

Minst tusen barn finns med i förteckningarna. De yngsta är bara två år gamla. Registret innehåller uppgifter om barn från de flesta mellanstora städerna i Sverige, skriver Dagens Nyheter. I Malmö, Stockholm och Göteborg har hundratals namn registrerats.

Richard Nyman är djupt oroad av polisens okända registerverksamhet, men säger samtidigt att han inte blir förvånad.

— Som rom är man van att bli diskriminerad och man har på sätt och vis känt på sig att det finns något sådant här. Var man än vänder sig i Myndighetssverige möts man av frågor som: 'Hur många är ni, vilka är ni och var bor ni?'

Diana, Marco och Richard drar alla paralleller till nazisternas jakt på romer under andra världskriget. De tror att avslöjandet kommer att göra romerna i Sverige till en ännu mer isolerad grupp. Många är redan misstänksamma mot svenska myndigheter.

— Det är svårt nog som det är att få många romer att lita på myndigheterna. När det nu är polisen som gör det här... Det blir inte lättare, säger Marco.

Uppgifterna om att till och med små barn lagts in i registren för att kunna följas genom hela livet gör vetskapen extra otäck, säger Diana:

— Hur ska man förklara det för ett tolvårigt barn som är tillräckligt gammal för att förstå vad som sägs på nyheterna, säger hon.

Polisen i Skåne har nu bekräftat att registret existerar, men säger att det ska ha upprättats på privat initiativ av enskilda anställda.

Dagens Nyheter uppger samtidigt att poliser från stora delar av landet ändå haft tillgång till filerna.

På Sörmlandspolisens kriminalunderrättelsetjänst känner man inte till registret annat än genom medierapporteringen.

– Det är så uppenbart omöjligt i mina ögon. Vi får inte, och ska inte, registrera folk efter uppgifter om ras eller religion. Det krävs brottsmisstanke eller andra liknande skäl, säger Lars-Erik Sundqvist som är biträdande chef på kriminalunderättelsetjänsten.

Vet ni säkert att filerna inte använts av Sörmlandspolisen?

– Jag har inte utrett det, men eftersom jag arbetar på kriminalunderrättelsetjänsten borde jag ha sett registret om det funnits hos oss. Och det har jag inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!