Omfattande skadegörelse av ny rondell

I två år fick planteringen i gamla Hammarbykorset vara i fred. Nu har den medvetet förstörts efter en buskörning. "Det är helt värdelöst – och bara sorgligt att se", säger Ronny Sahlén, 60, som bor ett par stenkast från rondellen.

Ronny Sahlén och hunden Hero inspekterar skadegörelsen i Hammarbyrondellen

Ronny Sahlén och hunden Hero inspekterar skadegörelsen i Hammarbyrondellen

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2024-10-14 12:22

Gräs, mossa och annan växtlighet ligger utspridd över stenläggningen och asfalten i cirkulationsplatsen halvvägs mellan Eskilstuna och Sundbyholm. 

Inne i själva planteringen syns tydliga och djupa spår efter ett eller flera fyrhjuliga fordon som kört varvet runt.

– Det blev ett otroligt lyft med en rondell här. Det tycker vi som bor här och det tror jag alla bilister också håller med om. Här har det tyvärr inträffat åtskilliga trafikolyckor genom åren, säger Ronny Sahlén som är ute på en morgonpromenad med sin trogna följeslagare, hunden Hero.

undefined
Ronny Sahlén och hunden Hero inspekterar skadegörelsen i Hammarbyrondellen

Han upptäckte skadegörelsen för en dryg vecka sedan, men misstänker att någon kört ett varv till i planteringen sedan dess. Kanske så sent som natten till fredagen.

– Jag brukar se när Trafikverkets medarbetare stannar till och fixar och gör fint här. De gör ett superjobb som håller efter i rondellen och jag vet att många uppskattar den vackra grönskan. Det vore inte för mycket begärt att den fick vara i fred, säger han.

undefined
Ronny Sahlén och hunden Hero inspekterar skadegörelsen i Hammarbyrondellen

Cirkulationsplatsen, som stod klar för två år sedan, byggdes främst för att få ned antalet trafikolyckor kring Hammarbykorset.

Peter Miinalainen, projektledare för underhåll på Trafikverket i Eskilstuna, är väl medveten om vandaliseringen och säger att skadorna kommer att åtgärdas inom kort.

– Det är bara tråkigt att sådan här ska behöva hända – och på senare tid har det körts bil med avsikt att förstöra växtligheten i rondellen vid flera tillfällen.

Han berättar att det nu kan bli aktuellt att behöva byta ut hela sedummattan som omger cirkulationsplatsen – och att åtgärden kostar mycket pengar.

undefined
Skadegörelse Hammarbyrondellen

– Det är både dyrt och komplicerat att anlägga en ny matta. Jag vill inte spekulera i var slutnotan landar, men det handlar om flera tiotusentals kronor, säger Peter Miinalainen och fortsätter:

– Vi valde att lägga just sedum då den klara sig bra mot både torka och ogräs och den placerades medvetet på en plats där bilar inte skulle kunna köra.

Fortsätter vandaliseringen är det dock osäkert om planteringen kan vara kvar.

– Det går av kostnadsskäl inte att byta ut den hur många gånger som helst. Det vore såklart tråkigt om det skulle behöva gå så långt. Vi har fått till oss från flera håll att man tycker att rondellen ser vacker ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!