Rösterna inifrån: "Anställda får inte ens i sig mat"

På en avdelning på Mälarsjukhuset har tolv sköterskor sagt upp sig.
Nu vittnar anställda om den ohållbara arbetsmiljön.
– Många går på knäna varje dag och vissa dagar hinner man inte få i sig någon mat.

En avdelningschef på Mälarsjukhuset har stängts av på grund av "ett arbetsmiljöproblem". Anställda på avdelningen vittnar om en ohållbar arbetsmiljö.

En avdelningschef på Mälarsjukhuset har stängts av på grund av "ett arbetsmiljöproblem". Anställda på avdelningen vittnar om en ohållbar arbetsmiljö.

Foto: Malin Johansson

Eskilstuna2024-11-23 07:33

En avdelningschef på Mälarsjukhuset har stängts av på grund av "ett arbetsmiljöproblem". På samma avdelning där mannen jobbar, som har en chefsposition, har tolv sköterskor sagt upp sig.

– Det finns olika anledningar till varför de sköterskorna har sagt upp sig. Dels handlar det om privata skäl och dels har vi ett antal medarbetare som säger att det övervägande skälet är att det är en tuff arbetsmiljö, sa divisionschefen Birgitta Barkne Nilsson då.

Eskilstuna-Kuriren har pratat med en anställd på avdelningen som vittnar om en tuff arbetsmiljö och en rädsla för att prata offentligt på grund av repressalier.

– Det finns olika anledningar till varför sköterskorna har sagt upp sig. Det finns privata skäl, men det handlar också om arbetsmiljön och arbetsbelastningen. Vi har väldigt många patienter och inte tillräckligt med personal för att täcka upp.

– Det är många som går på knäna varje dag och vissa dagar hinner man inte få i sig någon mat. Det är flera som slutar för att de upplever att situationen inte blir bättre. Det är tråkigt när vi tappar rutinerade medarbetare med bra kompetens.

Vad gör arbetsgivaren för att förbättra arbetsmiljön?

– Vi byter oftast arbetsrutiner under olika perioder. Vilket bara kan bli rörigt för att man aldrig får lugn och ro. Man märker att arbetsmiljön påverkar alla och man måste hitta en bra balans för att alla ska må bra. Det är så klart svårt, det förstår jag. Men vi behöver se över arbetsbelastningen och vi som blir kvar tycker att det är jobbigt. Man vill ha en bra vision framåt och det vill ju även ledningen.

Lena Lindh är ordförande för Vårdförbundet Södermanland. Även hon är orolig för den arbetsbelastningen som finns på Mälarsjukhuset och den stora omsättningen av personal.

– Jag vet att de rekryterar ny personal, men jag vet inte kompetensen på de som har valt att sluta. Vad man förlorar helt enkelt och det är alltid jobbigt när det är många som slutar av olika skäl. Alla avdelningar har perioder där det är väldigt tufft. Det går inte att stänga avdelningen och det är alltid ett högt patientflöde. Vi vet att det finns vissa dagar som är helt hysteriska och jag vet att man lyfter den frågan för att hitta bra lösningar, säger Lena Lindh.

undefined
Lena Lindh, ordförande på Vårdförbundet Södermanland.

– Man kommer inte undan de tuffa dagarna, men det handlar om att de dagarna som är så vansinniga är så få som möjligt. Samt att man har personal att ringa in när det blir för mycket och det är inte alltid lätt, speciellt inte när antalet anställda minskar. Många jobbar övertid och sjukvården fungerar inte i nuläget om det inte finns folk som jobbar övertid, vilket är helt sjukt.

Men ska man bara acceptera att anställda måste jobba övertid för att verksamheten ska fungera?

– Självklart ska man inte acceptera det. Det blir fel när man bygger en verksamhet på att några få medarbetare alltid måste jobba över. Det gäller att samverka, att man går skyddsronden och att man systematiskt följer arbetsmiljöarbetet. Det gäller att ha åtgärder och planer på hur man ska lösa problemen som finns.

Enligt Vårdförbundet så kommer utredningens gång att belysa de åtgärder som arbetsgivaren behöver vidta.

– Det är väldigt ovanligt att någon på den positionen blir avstängd, om man bortser från andra situationer, men i de fallen handlar det ju om polisiära ärenden. Jag tycker att det är riktigt att stänga av en person, då har arbetsgivaren agerat rätt och riktigt. Det är rätt väg att gå när man ska åtgärda ett arbetsmiljöproblem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!