Fröslundaskolans skolgård myllrar av lek. Bakom klätterställningen, några meter utanför stängslet, ligger platsen där en ung man sköts ner mitt på blanka dagen i oktober förra året. Flera lågstadiebarn blev på nära håll vittnen till händelsen.
Sebastian Skog håller upp ytterdörren till fritidsavdelningen, den dörr som ligger närmast brottsplatsen.
– Som du ser står kantreglarna öppna här på samma sätt i dag. Om personalen skulle vilja slå på paniklåset nu kommer inte den här dörren att gå i lås. Då skulle en eventuell gärningsperson kunna ta sig in den här vägen.
Han kallar det för en arbetsskada. Som säkerhetstekniker – med särskilt ansvar att serva dörrar – reagerade han på hur fritidspersonalen ställde upp låset till fritids.
Entrén består av en huvuddörr som används som ingång och en sidodörr med en kantregel upptill och en nedtill som håller dörrparet på plats. Då skolan varit låst har personalen ställt upp kantreglarna på sidodörren för att hålla entrén öppen.
– Jag sade till dem att det inte bara åsidosatte låssystemet utan också kan leda till att reglarna bryts av och att det då inte går att låsa dörren alls då den i så fall kan ryckas upp med våld.
Enligt Sebastian fortsatte personalen ändå att ställa upp dörren på samma sätt.
Den 14 oktober förra året får han plötsligt ett SOS-larm i telefonen. Det står: "Pågående dödligt våld Skjutvapen Eskilstunda Mossvägen 11 Skjutning på Fröslundaskolan".
– Jag kände att jag måste dit direkt och kolla att min dotter är okej.
När Sebastian kommer fram har polisen ännu inte hunnit spärra av området. Han parkerar längst med skolbyggnaden och skyndar bort till fritidsentrén som föräldrarna blivit tillsagda att använda.
– Jag tar mig sedan in genom dörren som inte är låst.
Sebastian förstår snabbt att personalen och eleverna är i säkerhet. Men vetskapen att dörren åter varit uppställd stör honom.
– Efteråt påtalade jag det här för rektorn och säkerhetssamordnaren på kommunen. Men det har ju bevisligen fortfarande inte hänt någonting, säger han och pekar på den uppställda dörren.
Jannice Kloibhofer, rektor på Fröslundaskolan säger att skolan själv uppmärksammade problemet med den uppställda dörren kort efter skjutningen. Däremot känner hon inte igen att hon pratat om det med någon förälder.
– Direkt såg vi våra brister. Dörrarna ska inte ställas upp för vi måste kunna snabblåsa om det behövs. Det blev vi varse då.
Fast dörrarna stod fortfarande uppställda på det här sättet när vi var på skolan i dag?
– Det vet jag ingenting om. Det måste jag i så fall kolla upp för vi har pratat om att de inte ska vara det.
Jannice Kloibhofer berättar att det nu finns beslut på att dörrarna till fritids ska vara upplåsta under dagtid. Det kan vara så att beställningen inte gått igenom ännu vilket skulle kunna förklara varför personalen fortsatt att ställa upp dörrarna på samma sätt som före skjutningen.
– Men jag vet inte om det är så, det måste jag kolla upp.
Är det en godtagbar ursäkt?
– Nej, men det kan vara en förklaring.
Känner du dig trygg med att skalskyddet fungerar på din skola?
– Ja, men jag kan säga att jag kollar det oftare nu för tiden.
Men om dörrarna ställs upp så här så är det väl inget skalskydd?
– Nej. Dörrarna ska vara stängda.