Grå, regnig – och kanske lite hal – början på november

Grå, grå, grå. November inleds med själva sinnebilden av månaden; mörkt, regnigt och snöglopp. Möjligen kan vi få se skymten av solen i mitten av veckan, innan nästa regnväder drar in.

Möjligen lite snöblandad neredbörd tidigt på morgnarna, men veckan bjuder mest på plusgrader så det blir mer regn än snö - och väldigt lite sol - under novembers första vecka.

Möjligen lite snöblandad neredbörd tidigt på morgnarna, men veckan bjuder mest på plusgrader så det blir mer regn än snö - och väldigt lite sol - under novembers första vecka.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Eskilstuna2023-10-30 11:47

– Det är väldigt hoppiga prognoser för tillfället. Det breda lågtryck vi såg skulle dra upp över hela Mellansverige under måndagen slog om och tog en mer nordlig bana på söndagskvällen. Så för er del runt Eskilstuna hamnade ni vid sidan om det mesta snöovädret på måndagsmorgonen.

Det förklarar meteorolog Charlotta Eriksson på SMHI och konstaterar att mildare luft och regn nu täcker våra trakter resten av måndagen, fram till senare kvällen när regnet mattas av och det kan bli uppehåll.

– Hela tisdagen handlar sen om regn och uppemot nio, tio grader varmt. Men temperaturen faller natten mot onsdagen och då kan det bli lite blötsnö igen innan nederbörden övergår i regn. Det blir inga mängder snö som landar på marken och med plusgrader försvinner den snabbt igen.

undefined
Höstlovet får bli läslov om man inte gillar regn och gråväder.
undefined
"Prognoserna är väldigt hoppiga, men det lutar åt en väldigt grå pch regnig vecka för Eskilstuna", konstaterar meteorolog Charlotta Eriksson på SMHI.

Men det kommer mer.

– Natten mot torsdag drar ett nytt nederbördsområde in och på torsdag morgon ser det ut att falla som snö. Men prognosen är osäker än så länge, och under dagen ser det ut att bli plusgrader och regn igen.

– Ja, det här är veckans symfoni; lågtrycksbetonat väder, lite snö som övergår i regn, och dygnstemperaturen pendlar mellan noll och tio plusgrader. Möjligen kan ni få lite glimtar av sol under onsdagen. Nederbördsfronterna återkommer två-tre gånger, även till helgen verkar det bli regn och grått.

Men ingen stor risk för halka? Och ingen snö till lediga barn?

– Jag tror inte det, ni hamnar på gränsen mellan varm och kall luft. Nederbörden kommer söderifrån och den mildare luftmassan motar den kalla mer norrut.

– Det blir riktigt höstlovsburrväder. Det får bli läslovsburr helt enkelt, det passar bra att vara inomhus och läsa böcker den här veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!