Rusning för att köpa fyrverkerier: "Nästan hysteriskt"

På Autoexperten i Valhalla plingar entréklockan i ojämna stötar, och ett par dagar innan nyårsafton är flera fyrverkeripjäser slut i lager. Trots de senaste årens alltmer polariserande debatter kring fyrverkeriers vara eller icke vara förblir trycket på återförsäljarna högt.

Örjan Gustafsson, butikschef på Autoexperten, berättar att intäkterna från årets fyrverkerihandel beräknas till ett par hundratusen.

Örjan Gustafsson, butikschef på Autoexperten, berättar att intäkterna från årets fyrverkerihandel beräknas till ett par hundratusen.

Foto: Carolina Lundin

Eskilstuna2020-12-30 20:03

– Jag är ett barn, jag gillar saker som smäller! Jag vet inte vad jag ska göra på nyår men det ska i alla fall smälla lite, säger 32-årige Jonas Östlundh glatt, efter att ha spenderat 1598 kronor på de pjäserna han ska färglägga nyårhimlen med.

Han brukar handla någonting varje år, men "aldrig för sådana här pengar". Att han väljer att satsa lite extra på årets himlaspel får sin förklaring i årets inställda offentliga festligheter.

– Det händer ju ingenting på stan så någonting får man ju hitta på.

undefined
Jonas Östlundh, 32, gillar när det smäller.

Det är första året som Valhalla-butiken avviker från den sedvanliga fordonstillbehörsförsäljningen inför nyår, och det har visat sig vara ett lukrativt val.

– Igår var det nästan hysteriskt, och en del grejer börjar ta slut. Häromdagen fick vi in 234 paket med luftbomber som tog slut på en halvtimme. Vi räknar med att sälja för ungefär 200 000 totalt, berättar butikschefen Örjan Gustafsson.

Personalen berättar att de är noga med att be om legitimation, men säljaren Christian Skog berättar med viss oro att det ofta är barn som bläddrar och pekar i katalogerna.

– Då känner man att det är barnen som handlar medan föräldern genomför köpet. Man vet ju inte, men vi har inte upplevt någon misstänkt langning, menar han.

Emma Martinsson, som är tillsynsförrättare på Räddningstjänsten, har i dagarna besökt Eskilstunas fem aktiva återförsäljare. Hon berättar att hon inte har några betydande anmärkningar på försäljningen, och bekräftar att intresset för fyrverkerier är stort.

– Många av de som haft tillstånd tidigare upplever att de säljer mer än vanligt, men det är ingen jätteökning. Men vi har också några nya försäljare som upplever att de säljer väldigt bra.

Men fyrverkerier hamnar ofta i händerna på både unga och onyktra, och både polis och räddningstjänst manar till försiktighet.

– Vi har fortsatta problem med fyrverkerier som hamnar i händerna på minderåriga. Framförallt är det äldre som köper ut, och det händer varje år att någon får fingrarna bortsprängda, får hörselskador eller förlorar synen. Det ska man väga in när man som vuxen väljer att tillhandahålla fyrverkerier till ungdomar, uppmanar Christer Sjöqvist, lokalpolisområdeschef i Eskilstuna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!