Den senaste tiden har samtalen till kommunens energi- och klimatrådgivning strömmat in från Eskilstunabor som undrar hur de kan sänka sina elkostnader.
– Antalet samtal till oss har ökat med ungefär 200-300 procent sedan i december förra året, säger Per Ekstorm, energi- och klimatrådgivare på Eskilstuna kommun.
I takt med att fler kontaktar rådgivningen får han och hans kollegor även ta del av flera missuppfattningar kring elanvändning. En vanlig sådan är föreställningen om att LED-lampor drar så lite el att de inte behöver släckas.
– De drar mycket mindre än de gamla glödlamporna, men det är klart att det gör skillnad om du stänger av.
Ett annat missförstånd är att tv:n och andra hushållsapparater inte drar el om de stängts av. Ett påstående som är falskt, då det alltid drar energi så länge kontakten är i.
– Så länge det finns en spänning så är det en viss effekt som går åt. Därför är det en bra idé att bryta strömmen helt med hjälp av en grenkontakt med en strömbrytare på, säger Per Ekstorm.
Per Ekstorm är skeptisk till att många hus värms upp med direktverkande el, det vill säga el-element, som omvandlar elen till värme.
– Direktverkande el är en dålig idé, det finns bättre användningsområden för högvärdig energi.
Per Ekstorm rekommenderar i stället att byta till ett vattenburet uppvärmningssystem om man går om man går i tankarna på att bygga om. Genom att låta vatten värmas upp av exempelvis av solfångare eller pellets för att sedan cirkulera ut vattnet i radiatorkretsar kan huset värmas upp på ett mer effektivt sätt.
– Det är både mer ekonomiskt och klimatsmart, säger han.
Vad är dina bästa tips för att spara energi?
– Sänk temperaturen med någon grad i huset. Släck lampor och stäng av apparater när de inte används och planera din elanvändning bättre.
När många använder elnätet samtidigt kan elpriset gå upp och det finns även risk för störningar i elnätet. För att undvika överbelastning kan man utföra sina hushållssysslor så som att diska och tvätta på tider då inte elnätet inte är så tungt belastat, exempelvis på sena kvällar och nätter. Dock är det viktigt ha noga uppsikt så det finns en brandrisk.
– Det finns alltid en risk att ha igång apparater när man ligger och sover. Då är det viktigt att till exempel ha en brandvarnare som är ihopkopplad med de övriga i huset.