Ökat tryck på djurkliniker efter lagändring

Djurklinikerna i Eskilstuna har märkt av ett ökat tryck efter lagändringen om att alla katter ska id-märkas. "Jag tycker att det är viktigt", säger kattägaren Monika Larsson som på måndagen id-märkte sina katter.

Monika Larssons katt Zoya blev id-märkt på Evidensia Djurkliniken Eskilstuna av djursjukskötaren Patricia Leeman.

Monika Larssons katt Zoya blev id-märkt på Evidensia Djurkliniken Eskilstuna av djursjukskötaren Patricia Leeman.

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna2023-01-19 15:02

Helena Sixtensdotter är klinikchef på Distriktsveterinärerna Sörmland.

– Vi har absolut märkt en ökning av intresse för id-märkning av katter. Vi har många som kommer enbart för det vilket i princip aldrig förekom tidigare, då gjorde man sin id-märkning i samband med annat besök, som kastration exempelvis. 

Den nya lagen om obligatorisk märkning och registrering av katter trädde i kraft vid årsskiftet. Syftet är att höja kattens status som sällskapsdjur och förbättra dess välfärd. För att kunna registrera katten måste den först vara id-märkt med chip eller tatuering.

Det finns två märkmetoder: chipmärkning och tatuering. Chipet injiceras vanligen under huden i nacken på katten och kontrolleras sedan med en chipavläsare. Vid tatuering får katten en lugnande spruta först, vilket inte behövs vid chipmärkning. 

Monika Larsson från Eskilstuna är en av de kattägare som har id-märkt sina katter med chip på Evidensia Djurkliniken Eskilstuna. 

– Man ska ju göra det. De får bättre status om de blir registrerade precis som hundarna blev så jag tycker det är bra. De kan ändå rymma, så kommer de bort kan man hitta dem, säger hon. 

Monika Larsson hade med sig sina båda katter Stella, 5 år och Zoya, 2 år i en kattbur. Katterna är huskatter och inte vana vid att vara hemifrån så ofta. 

– De sitter tillsammans i buren. De är nyfikna, men lugna. De har ju varandra så det inger lite trygghet, säger Monika. 

undefined
Monika Larsson med sina katter Zoya och Stella efter id-märkningen. – Det gick jättebra, säger hon.

Katterna verkade även vara trygga när de fick komma ut ur buren i mottagningsrummet. Särskilt Zoya som var ganska sprallig och till och med hoppade upp på datorn i rummet. 

Id-märkningen utfördes av den legitimerade djursjukskötaren Patricia Leeman som stack en nål i nackskinnet och förde in chipet under huden. Chipet är ungefär lika stort som ett riskorn. Det gick fort och ingen av katterna reagerade märkbart på sticket. 

– Jag brukar tänka på att kela lite med katten innan så att de märker av att man är i nacken och greppar lite innan jag sätter nålen, säger Patricia Leeman och fortsätter: 

– Det känns mycket mindre än exempelvis en tatuering i örat för det går mycket mindre nerver i nacken än vad det gör i öronen. Sedan är det lite som vaccination på oss människor: Vissa tycker att det känns mer än andra.

undefined
Chipet, som är ungefär lika stort som ett riskorn, sätts in med en chipmarkör

Patricia tyckte att id-märkningen av Soya och Stela gick smidigt och bra och att katterna var trevliga. Även Monika tyckte att det gick bra. Katterna var lika pigga efter märkningen som innan. Den spralliga Zoya ville nästan inte lämna mottagningsrummet när det var dags att gå hem och det krävdes en del trugande från Monikas sida innan hon tog plats i kattburen med Stella. Hela besöket tog cirka en kvart. 

undefined
Djursjukskötaren Patricia Leeman vill påminna kattägare om att de måste id-märka och registrera sina katter i Jordbruksverkets register.

Patricia tipsar kattägare att ta med sig vaccinationsintyg om det finns sådana så att klisterremsan som kommer med chipmärket kan sättas i intyget. Hon påminner även om att man måste registrera katten i Jordbruksverkets register även om den redan är registrerad i något annat register. 

Når ni alla kattägare med det här?

– Vi hoppas det. Vi har gått ut med informationen till alla djurägare som kommer hit och det har varit mycket mediainformation så vi hoppas att alla djurägare som inte har katterna id-märkta kommer hit och får dem märkta så att de blir registrerade, säger Patricia.

Den nya lagen för katter

Lagen om att alla katter ska vara id-märkta och registrerade i Jordbruksverkets kattregister gäller alla katter födda från 2008 och framåt, även de som redan är registrerade i ett frivilligt register.

Katten måste id-märkas innan den registreras. Id-märkning görs med chip eller tatuering hos en veterinär eller godkänd id-märkare.

När alla katter är märkta och registrerade blir det lättare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!