Enorm efterfrågan ger högkonjunktur i solcellsbranschen

Chockhöjda elpriser får allt fler att se sig om efter alternativa energikällor. Det är något som snabbväxande Ecokraft tydligt märkt av. "Det är galet högt tryck nu och vi har över fem gånger så många kundförfrågningar i veckan jämfört med för bara två år sedan", säger solcellsbolagets vd och grundare Oscar Gustavsson.

Martina och Oscar Gustavsson, HR-chef respektive VD på Ecokraft, tror intresset för solceller även fortsättningsvis kommer att vara starkt.

Martina och Oscar Gustavsson, HR-chef respektive VD på Ecokraft, tror intresset för solceller även fortsättningsvis kommer att vara starkt.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2022-10-19 20:15

Ecokraft, som erbjuder sina kunder solceller för egen elproduktion, har haft en imponerande tillväxtresa sedan starten 2008. De senaste årens prisstegringar på energi har ytterligare förstärkt den trenden.

– Vi har närapå vuxit dubbelt varje år sedan starten och 2022 blir inget undantag. Det är ett jätteintresse för våra produkter och de som någon gång bara tänkt tanken att skaffa solceller verkar nu vilja göra slag i saken, säger Oscar Gustavsson på Ecokraft.

För två år sedan hade bolaget 100–150 kundförfrågningar i veckan. Förra året låg siffran på 400 och i dagsläget på cirka 1 000 stycken.

– Då har vi ändå dragit ner på all marknadsföring. Vi har helt enkelt svårt att hinna med att offerera och med den höga efterfrågan har också leveranstiderna dragit iväg.

– Beställer kunden solceller idag kan vi montera inom 5–8 månader lite beroende på materialval.

undefined
"Det är ett jätteintresse för våra produkter och de som någon gång bara tänkt tanken att skaffa solceller verkar nu vilja göra slag i saken", säger Oscar och Martina Gustavsson på Ecokraft.

Ecokraft startade i Eskilstuna och erbjöd till en början småskaliga vindkraftlösningar innan Oscar Gustavsson ett par år senare skiftade fokus mot kompletta solcellssystem för privatpersoner och företag. Idag finns Ecokraft på tio orter i Sverige och har hittills installerat strax över 7 000 solcellsanläggningar.

– Vår största utmaning är att få tag i elektriker och montörer. Det utbildas på tok för få elektriker och vi söker konstant efter ny personal.

Hittills i år har Ecokraft anställt 111 nya medarbetare och enligt Oscar Gustavsson behövs många fler.

– Just nu har vi en orderingång som är dubbelt så hög som vår produktionskapacitet. Det har gjort att vi använder både fler leverantörer och samarbetspartners jämfört med tidigare. Det har fungerat bra och målet är att även fortsättningsvis leverera system som håller hög kvalitet.

undefined
Ecokraft Sverige AB har flera gånger uppmärksammat för sin tillväxtresa.

Den stora efterfrågan på solceller och läget i omvärlden innebär också utmaningar för bolaget. Martina Gustavsson, HR-chef på Ecokraft, pekar på flera faktorer som prövar organisationen.

– Läget är såklart positivt ur ett säljperspektiv, men i vår förhållandevis nya bransch räcker kompetensförsörjningen inte riktigt till. Vi arbetar därför brett och proaktivt med kompetensförsörjning och har bland annat sedan två år tillbaka en egen Academy där vi utbildar våra medarbetare i både processer och arbetssätt, och har även det senaste året implementerat en värdegrund i hela organisationen.

Oscar Gustavsson ser inga tecken på att den starka efterfrågan ska vika – trots tal om sämre konjunktur.

– Vi omsatte 175 miljoner kronor i fjol och i år ser vi ut att landa på 330 miljoner.

Hur ser er prognos ut tre år framåt?

– Då tror jag att vi har ett ännu bättre och bredare tjänsteutbud och vi når en omsättning på en miljard. Vi har för vana att dubbla varje år och det måste innebära att det vi gör ändå är ganska bra.

Hur påverkar de höga elpriserna den som har egna solceller?

– Enbart positivt. Avkastningen på solceller blir bättre ju dyrare elen blir. Besparingen blir större med ett högt elpris och det innebär att investeringen betalar av sig på kortare tid. 

Hur lång tid tar det innan investeringen betalar av sig?

– Många faktorer spelar in, men med rådande förhållanden mellan 6–10 år. Elpriset har ökat så pass mycket att avbetalningen för investeringen kortats avsevärt jämfört med bara för några år sedan.

– Med ett pris på 2 kronor per kilowattimme blir besparingen 18 500 kronor per år för ett hushåll som producerar 8 000 kilowattimmar (inkl. 60 öre skattereduktion på utmatade kWh). Är elpriset högre blir besparingen högre.

Hur mycket kostar det att sätta solpaneler på ett villatak med normalförbrukning för ett hushåll?

– Att montera 20 paneler, vilket motsvarar en produktion av cirka 8 000 kilowattimmar per år, kostar i dagsläget mellan 160 000–190 000 kronor efter avdrag för grön teknik.

– Ett tungt argument för att investera i solceller är att bli självförsörjande på el. Det är något som många av våra kunder nämner – de tycker att det ger en skön känsla.

undefined
Med ett pris på 2 kronor per kilowattimme blir besparingen 18 500 kronor per år för ett hushåll som producerar 8 000 kilowattimmar (inkl. 60 öre skattereduktion på utmatade kWh).
Skatteavdrag grön teknik

Om du ska installera grön teknik kan du få skattereduktion för kostnaden för arbete och material. 

Det gäller installationer som påbörjats, betalats och slutförts tidigast 1 januari 2021. 

Det fungerar på liknande sätt som med rot och rut, men är en egen skattereduktion. Du får avdraget direkt på fakturan från företaget som utför installationen. Företaget begär sedan utbetalning från Skatteverket.

Skattereduktionen för grön teknik är högst 50 000 kr per person och år.

Källa: Skatteverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!