Journalist i Ryssland tilldelas årets Selanderpris

Årets Selanderpris går till journalisten Anna-Lena Laurén, korrespondent i Ryssland. "Journalistik går ut på att skriva precis det som händer" säger hon.

Eskilstuna 3 januari 2023 14:28

Selanderpriset är instiftat av Eskilstuna-Kurirens stiftelse och pristagaren ska aktivt verka i J A Selanders anda. Selander var under många år Eskilstuna-Kurirens chefredaktör och förde en publicistisk kamp för det fria ordet och mot totalitära krafter under andra världskriget.

undefined
J A Selander var en av de främsta förkämparna mot nazismen under andra världskriget som chefredaktör för Eskilstuna-Kuriren. Hans byst står på Eskilstuna-Kurirens redaktion.

2023 års Selanderpris, med prissumman 100 000 kronor samt en statyett, tilldelas den finländska journalisten Anna-Lena Laurén.

Laurén är Dagens Nyheters och Hufvudstadsbladets korrespondent i Ryssland och bosatt i Sankt Petersburg.

Motiveringen lyder: "Med en tydlig röst och en aldrig svikande stilistisk säkerhet har Anna-Lena Laurén förbättrat och fördjupat våra kunskaper om Ryssland. Hon skildrar de inre skeendena i Kreml, ger oss en inblick i vardagslivet och hur 'vanliga' ryssar tänker och lever med samma skärpa och stringens. 

Genom åren har hon återkommande beskrivit ett land som blir alltmer auktoritärt och hur detta påverkar samhället och dem som lever i det: om motstånd och medlöperi. Efter att invasionen av Ukraina inleddes har hon även bidragit till vår kunskap om kriget och dess utveckling. 

Oavsett hur och när kriget tar slut förblir Ryssland såväl Finlands som Sveriges stora granne i öster; vi kommer alltid att behöva förstå vad som händer där och inte minst vad som rör sig i folkdjupet. På det sättet är Lauréns skickliga journalistiska gärning långsiktigt ett bidrag till demokrati och förhoppningsvis framtida fredliga kontakter."

 – ­Jag är mycket glad över priset därför att för Selander var det en principsak att säga som det var, inte bara om det nazistiska Tyskland utan också om Sovjetunionen och dess anfall på Finland. Journalistik går ut på att skriva precis det som händer. Inte dra ifrån, inte lägga till utan skriva klart och tydligt, säger Anna-Lena Laurén.

undefined
Anders Frostell är ordförande i Eskilstuna-Kurirens stiftelse.

Anders Frostell, ordförande i Eskilstuna-Kurirens stiftelse, säger att 35 nomineringar kommit in till Selanderpriset.

– Vi la ner mycket tid och omsorg innan vi fastnade för Laurén. Att som journalist i dag verka i Ryssland kräver civilkurage och att man är besjälad av att ge läsarna fakta och analyser om vad som händer i Ryssland och om det angreppskrig som landet för i Ukraina. Anna-Lena Laurén gör precis detta och hon gör det med ett mod som imponerar.

Priset delas ut i samband med att Anna-Lena Laurén besöker Sverige i slutet av januari.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa