På tisdagen beslutade kommunstyrelsen om inriktningspunkter för 2022, investeringsbudget för anläggningar och lokaler och ägardirektiv för de kommunala bolagen. Inriktningspunkten som handlar om samhällsbyggnad innebär enligt kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) en ny politik för inflyttning.
– Vi har alla förutsättningar att få inflyttning av människor som är på banan. Det ska vi bejaka. Har man däremot ingen bra idé om hur man ska försörja sig själv och tror att det bara är att knacka på och säga: 'Hej, jag behöver ett hem och en rimlig inkomst. Kan kommunen betala?' då är vi inte så intresserade, säger han.
Enligt Kommunfastigheters nya ägardirektiv ska modellen med inkomstkrav utöver försörjningsstöd och etableringsstöd för att hyra i vissa stadsdelar och fastigheter användas i fler stadsdelar. Syftet är enligt direktivet att minska segregationen och bidra till ökad trygghet i och mellan stadsdelar.
– Den befolkningsökning som vi har haft de senaste 15 åren har ju bestått av att det har flyttat in folk som inte har haft jobb. Folk som har haft jobb har flyttat härifrån. Det vore oansvarigt av oss att inte agera, säger kommunalrådet Jari Puustinen (M).
Kommunen betalar enligt kommunalrådet Arne Jonsson (C) ut mellan 600 000 och 700 000 kronor om dagen i försörjningsstöd.
– Det är inte hållbart på sikt. Vi har inte råd med det, säger han.
Kommunfastigheter ska även utarbeta en riktlinje där försörjningstöd och etableringsersättning inte ska utgöra huvudsaklig inkomst för hyreskontrakt till nyproducerade lägenheter de första fem-tio åren efter byggnation.
– När vi utformar en ny stadsdel som Lagersdal kommer vi att se till att bostadsutbudet där bli så att du behöver ha ett arbete för att kunna bo där. Vi kommer en tid efter sommaren kunna gå ut med vår färdiga översiktsplan och det kommer att vara otroligt fokus på villatomter, säger Jimmy Jansson.
En annan av inriktningspunkterna för Eskilstuna kommun handlar om att stärka förutsättningarna för tillväxt och utveckling av näringslivet.
– Det kommer att komma ett stort paket kring näringslivsfrågorna senare i år, säger Jari Puustinen.
För att stärka tryggheten byggs satsningen med Trygga Unga upp i bred samverkan. Kommunen arbetar på en ny klimatplan som inkluderar hela samhället. Majoriteten vill även prioritera trafik och parkering.
– Det är framkomligheten som är det största bekymret i Eskilstuna, säger Jari Puustinen.
Kommunen för bland annat en dialog med Trafikverket om att förbättra situationen vid Västerleden. Jari Puustinen menar även att det behöver bli lättare att ta sig fram med cykel genom de centrala delarna av Eskilstuna på ett tryggt sätt.
Andra frågor som majoriteten vill prioritera är utbildning, vård och omsorg och attraktivitet. Majoriteten vill även att kommunen ska ha en effektiv administration, stabil ekonomi och vara en hållbar arbetsgivare.
Investeringsbudgeten för anläggningar och lokaler på 1,4 miljarder kronor är historiskt hög. Nivån är kopplad till kommunens demografi och ersättning av lokaler som inte fyller sin funktion längre.
Kommunens budgetprocess har förskjutits på grund av den ekonomiska osäkerhet som pandemin har orsakat. Årsplanen kommer fastställas vid kommunfullmäktige i november.