Förra veckan tillkännagav Maria Hind Alias på sociala medier att hon efter fyra och ett halvt år inom Socialdemokraterna nu valt att hoppa av partiet. Inför årets val placerades hon på plats 34 på partiets valsedel, inför förra valet stod hon heller inte med på kommunlistan.
– Det är en samlad bild av händelser som gjort att jag hoppar av. Listan är en indikator på avsaknad av förtroende från partiet och jag har inte ens en ersättningsplats för kommunfullmäktige, säger hon och tillägger:
– Som obunden kan jag nu på ett tydligare sätt kunna ifrågasätta olika beslut och vara mer direkt i vilka frågor som borde drivas.
Hennes avhopp har uppmärksammats av bland annat Sveriges ledande terrorexpert Magnus Ranstorp som menar en stark röst lämnat partiet. Liberalernas jämställdhets-och skattepolitiska talesperson Gulan Avci skriver att hon gärna skulle se Hind Alias i det egna partiet: “Vi är många som tillsammans kämpar mot förtryck som fråntar så många olika flickor och kvinnor deras mest grundläggande friheter”.
– Jag har stöd bland många människor med stora konton och ska försöka nå ut i de kanaler jag kan. Jag har även blivit inbjuden till att prata i flera poddar, säger Maria Hind Alias.
Hennes hjärtefrågor är våldsbejakande extremism och hederskultur. Hon är själv uppvuxen i hederskultur, och menar att Socialdemokraterna inte längre fullföljer den politik som man en gång varit med om och skapat.
– Så fort hederskultur kopplas till invandring så skriker man "rasist".
Åsa Kullgren är ordförande för (S) i Eskilstuna och beklagar över att Maria Hind Alias lämnat partiet och därmed inte är med i valet till hösten. Efter valet 2018 har Socialdemokraterna 23 platser i kommunfullmäktige och 12 ersättare.
– Hon har varit med i arbetet som tagit fram underlaget till partiets program som avser mångfald, säger hon och tillägger:
– Det är många frågor som gäller den typen av åtgärder och förslag i valprogrammet som handlar om att bryta segregatin och förbättra integration. Vi hade sett framemot att ha henne med i fullmäktigegruppen.
Jimmy Jansson (S) skriver i ett meddelande till tidningen att han inte är intresserad av att kommentera avhoppet, men väljer ändå att nämna att det kan vara lättare som “partipolitiskt obunden” och att “det går människor in och ut ur partier för jämnan utan att nån bryr sig om det."