– Vårt informationsutbyte med polisen har ökat kring våldsbejakande extremism. Det skedde redan i och med de första indikationerna på att hotbedömningen kunde komma att förändras. Nu har vi utökat vårt engagemang och för mer dialog med olika aktörer som kan ha kunskap om de här frågorna, säger Håkan Söderberg, säkerhetschef på Eskilstuna kommun.
Säkerhetspolisens hotnivåskala indelas från 1–5. Under torsdagseftermiddagen meddelade säpochefen Charlotte von Essen att terrorhotsnivån nu höjs i Sverige från 3 till 4. Inte sedan 2016 har läget bedömts vara så allvarligt.
För Eskilstuna kommuns del blev frågan om terrorbrott högaktuell redan i april i år, då Säkerhetspolisen genomförde gripanden av flera personer misstänkta för stämpling till terroristbrott, bland annat i Eskilstuna och Strängnäs.
– Det var en indikation på att vi behövde ta ett omtag och utöka vår inhämtning av information på området, säger Håkan Söderberg.
Vad innebär förändringen i ert arbete konkret?
– Det innebär att mina två medarbetare har fått i uppgift att prioritera bättre dialog med aktörer i staden kring de här frågorna.
Vilka aktörer handlar det om?
– Det kan vara trossamfund, företag eller förvaltningar och andra myndigheter som vi har kontakt med för att få en bättre förståelse av utvecklingen i kommunen.
– Sedan har vi regelbundna avstämningar med polisen två gånger i veckan. Då diskuterar vi läget i kommunen i allmänhet. Där lyfter vi också våra önskningar och funderingar.
Enligt Håkan Söderberg har kommunen i dagsläget inga konkreta uppgifter om aktiviteter som rör våldsbejakande extremism i staden. Däremot har man märkt av en viss ökad aktivitet på sociala medier den senaste tiden där Eskilstuna utmålats negativt.
– De senaste veckorna har vi haft något fler incidenter. Sedan är det svårt att avgöra om det handlar om våldsbejakande extremism eller inte, utan vi märker bara av den förändrade världsbilden. Sedan gör vi inget själva åt det här utan återkopplar all information till polisen, då det här främst är en polisiär fråga, säger Håkan Söderberg.
Exakt vilka konsekvenser den höjda terrorhotsnivån kommer att få för polisen lokalt, är ännu oklart.
Flera möten är planerade inom polisen i närtid som syftar till att se över hur information kring den förhöjda hotbilden ska kommuniceras, både externt och internt.
Eskilstunas polisområdeschef Oscar Nissfolk säger att beskedet från Säkerhetspolisen inte var oväntat.
– Vi kommer i närtid att gå ut med information om hur det påverkar oss. Det är för tidigt att säga något innan vi själva fått mer information.
Men det får lokala konsekvenser?
– Ja, utan att veta med säkerhet så säger magkänslan det. Jag vet att det finns ett flerpunktsprogram som vi ska ta ställning till, om hur det här kan påverka oss. Det grundar sig på bedömningar som görs i vår region men även nationellt och lokalt. Vad det består av kan jag inte gå in på just nu.
Kan du säga något som du vet kommer att förändras?
– Nej, jag vill inte gå händelserna i förväg. Jag inser att det kan uppfattas som lite torftigt men har gärna en dialog lite längre fram. Det kommer säkert rekommendationer men vilka vill jag inte spekulera om.
Kan det bli fråga om personalförstärkningar för polisen?
– Det återstår att se, säger Oscar Nissfolk.