I Eskilstuna finns ett dussintal cykelpumpar utplacerade, för att underlätta för cykelburna resenärer. Men allt som oftast möts cyklisten av en pump som saknar delar eller där kompressorn inte startar.
Orsaken är ofta medvetet sabotage, enligt Andreas Holking på kommunen.
– Ibland trycker de in nånting i munstycket så att pumpen står och går. Det finns ett överhettningsskydd i motorn, men efter några år av sabotage ger de upp och motorn skär. Det händer också ofta att munstyckena skärs eller slits av.
Nu ska fyra av cykelpumparna bytas ut.
– De är uttjänta och vi har mycket problem med dem. Det är gamla modeller och vi har bytt innanmätet i dem flera gånger.
De som ska bytas ut mot nya är cykelpumparna vid stadshuset, i Smörparken, vid Munktellmuseet och på Östra torget i Torshälla. Förhoppningen är att det ska ske den här veckan, men det beror på tillgången till elektriker.
Inge Bärg åker varje måndag runt och tittar till alla cykelpumpar och gör lättare reparationer, som att byta munstycke. Om felet är elektriskt kan han däremot inte åtgärda det själv.
Trots tillsynen, är det många cyklister som felanmäler cykelpumparna.
– Vi tar gärna emot felanmälningar via appen Eskilstuna direkt, då hamnar de på rätt ställe, säger Andreas Holking.
Cykelpumparna har på sistone diskuterats i lokala grupper på Facebook. Där framkom att många tycker att de manuella cykelpumparna är svåra att hantera. Många upplever att det krävs akrobatiska övningar för att hålla pumpslangens munstycke på plats på cykelventilen, samtidigt som man trampar på pedalen med foten.
Inge Bärg förklarar att man inte alls måste hålla i munstycket medan man pumpar.
– Man sätter munstycket på plats och låser fast det med spärren, sedan kan man pumpa, säger han.
Det som många gör fel, är att tro att munstycket är öppet när det egentligen är stängt och vice versa. När spärren är utfälld, är munstycket stängt. Sedan kan man behöva trampa några gånger innan luften börjar flöda in i cykelslangen.
Några av de nyare manuella pumparna är däremot utrustade med samma typ av munstycke som pumparna med kompressor har. Dessa måste tryckas in hela tiden för att fungera.
– Vi ska försöka byta ut dem mot bättre munstycken, säger Andreas Holking.
Inge Bärg ger ett tips även här:
– Snurra hjulet så att ventilen sitter upptill, då når man lättare.