Så arbetar kommunen mot ungdomsbrottsligheten

Jobba brett. Det ser kommunen som vägen fram för att komma åt och förebygga ungdomskrminaliteten. "Samverkan med övriga samhället är avgörande för att nå resultat".

Flera delar av kommunen samverkar för att komma åt ungdomsbrottsligheten.

Flera delar av kommunen samverkar för att komma åt ungdomsbrottsligheten.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2020-09-23 08:30

Efter torsdagens dödsskjutning Nyfors där en 16-årig pojke miste livet har Eskilstuna kommun satt in resurser på flera områden för att stötta upp. Från fredagskvällen fram till måndagen fanns det ett antal stödpersoner på plats på fritidsgården/mötesplatsen i Nyfors för att möta invånarna.

– Stödpersonerna kommer från flera olika förvaltningar i kommunen och har i uppdrag att stötta i samband med kriser. 
De har mött många både barn, ungdomar och vuxna. De har pratat och lyssnat, säger Lena Söderqvist-Määttä som är områdeschef på socialförvaltningen i Eskilstuna kommun.

Socialförvaltningen har sedan skjutningen arbetat extra mycket tillsammans med skolan och kultur-och fritidsförvaltningens personal i området. De har bland annat varit ute med förebyggande socialsekreterare och mött ungdomar och föräldrar.

– Vi har också arbetat med de ungdomar och föräldrar som är aktuella med olika insatser från vår förvaltning. Självklart har oron ökat och det har krävts nya planeringar för enskilda ungdomar, säger Lena Söderqvist-Määttä.

undefined
Kommunen har stärkt upp med resurser i Nyfors efter dödsskjutningen.

När det gäller kommunens förebyggande arbete generellt mot ungdomskriminalitet är ledordet samarbete.

– Det är en stor och bred fråga. För att förebygga kriminalitet och att unga hamnar i dessa nätverk så samarbetar många delar av kommunen. I och med att skolan är den plats där alla barn och unga finns så har vi ett intensivt samarbete med prioriterade skolor för att kunna fånga upp grupper och individer tidigt, säger Lena Söderqvist-Määttä.

Förutom personal på kommunens fritidsgårdar har kultur- och fritidförvaltningen en mobil enhet som rör sig ute i olika bostadsområden. Om det är oroligt i ett visst område kan förbyggande socialsekreterare kliva in och stötta upp.

– En annan del är skaffa oss en gemensam bild av grupper och individer. Utifrån detta kan vi samplanera för åtgärder, säger Lena Söderqvist-Määttä.

Socialförvaltningens grunduppdrag är att arbeta med olika former av stöd till enskilda och i grupp. Förvaltningen har kontakt med ett flertal individer och familjer och har pågående behandlingsarbete både i öppenvård samt i familjehems- eller HVB-vård. 

– När det gäller just kriminalitet så är samverkan med övriga samhället avgörande för att nå resultat, säger Lena Söderqvist-Määttä.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!