Förslaget på renhållningstaxan för 2024 togs upp förra onsdagen på kommunföretagsstyrelsens möte och klubbades då igenom. Just nu ser det inte ut att bli någon höjning vid årsskiftet.
– Jag och mina kollegor här på återvinningen har räknat på renhållningstaxan för kommande år, och det är positiva nyheter för våra kunder, säger Kent Briby, affärsområdeschef för återvinning på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, ESEM.
Han förklarar att det finns många olika parametrar som ska tas in för att få en helhet.
– Efter alla beräkningar har vi föreslagit en oförändrad taxa för 2024. Det är antaget av EEM:s styrelse och nu även av kommunföretagens styrelse.
Åsa Kullgren är styrelseordförande för EEM och hon tycker att det är positivt att taxan inte behöver höjas.
– Mot bakgrund av de kostnadsökningar vi ser i övriga samhället är det glädjande att EEM kan föreslå kommunen att hålla avgifterna oförändrade och i vissa fall att de till och med sänks, säger hon och tillägger:
– Vi jobbar hårt med att effektivisera verksamheten samtidigt som bolaget arbetar med underhåll så att vi kan säkerställa god service till våra kunder.
Nu återstår en instans innan det är helt klart med nästa års taxa.
– Om kommunstyrelsens sagt ja till förslaget brukar även kommunfullmäktige klubba beslutet. En oförändrad renhållningstaxa för 2024 måste man se positivt på när allt annat höjs i pris i samhället, säger Briby.
En av anledningarna till att renhållningstaxan inte behöver höjas beror på den nya förpackningsförordningen som tas i bruk vid årsskiftet.
– Att vi kan parera inflationen är tack vare att producenterna får ta större ansvar för sina förpackningar nästa år. Tidigare har vi fått betalt från dem, men det har inte täckt hela kostnaden. Från årsskiftet kommer de att stå för alla kostnader i samband med insamlingen av förpackningar.
Förra året kunde EEM sänka taxan med åtta procent för villaägarna i stan, vilket alltså inte blir aktuellt nästa år.
– Att vi kunde sänka hade att göra med att vi såg över alla kostnaderna och såg att de områden som sorterade mycket fel fick betala mer. Och de som sorterade väldigt bra fick betala mindre. Det är helt rättvist och det vi arbetar vi för, en självkostnadsprincip för taxan.
Hur ska Eskilstunaborna bli ännu bättre på att sortera?
– Man når inte sorteringsmålen om det inte är enkelt. Ju lättare man kan sortera hemma desto mer sorterat avfall kan vi hämta in. Vi arbetar nu hårt med att fler fastighetsägare av flerfamiljshus ska införa sortering av sitt avfall.
Han förklarar att det finns väldigt mycket pengar att spara, på ett enkelt sätt.
– Vissa fastighetsägare för flerfamiljshus skulle nästan kunna halvera sina kostnader om de sorterade rätt. Producenterna står från årsskiftet för kostnaden för alla förpackningar, de bekostar kärlen, hämtningen, behandlingen och fastighetsägarna upplåter ett utrymme på tomten eller ett sorteringsrum.
Han berättar att det är fastighetsägaren som är skyldig att se till att hyresgästerna sorterar rätt.
– Där kan inte vi nå fram på samma sätt som vid villor, där vi kan se vad varje kund i stort sett lägger i sina kärl. Vid villor kan vi skicka ut en varning om att mycket felsorteras och om det inte upphör så kommer renhållningstaxan att höjas. Efter ett par veckor har i stort sett alla som varnats blivit bättre på att sortera sitt avfall.