Under två veckor i våras, vecka 12 och 13, var elevfrånvaron på sina håll över 40 procent i Eskilstunas grundskolor. Anledningarna var flera. Många vårdnadshavare höll sina barn hemma på grund av oro för coronaviruset. Samtidigt var personalfrånvaron tidvis hög, vilket gjorde att viss undervisning fick ställas in. Innan sommarlovet började var dock elevfrånvaron under tio procent – lägre än vad den brukar vara.
– Vi vet att det fanns elever som passade på att skolka under pandemin. Men efter ett tag tröttnade de och ville återvända till sina kamrater. I början hade vi också en väldigt stor oro bland elever och föräldrar. Vi jobbade aktivt med att ta kontakt med vårdnadshavarna på olika språk. Detta för att barnen inte skulle hållas hemma på grund av obefogad oro, säger Hans Ringström, skolchef för grundskolan.
Han poängterar att skolplikten gäller så länge inga myndigheter fattar några andra beslut. Däremot kommer situationen för elever och personal att vara annorlunda på obestämd tid.
– Vi har jobbat utifrån tre scenarier. Det ena var att vi skulle få en krissituation, det andra att smittspridningen försvann och det tredje var ett slags mittemellan-scenario. Nu jobbar vi utifrån det mellersta scenariot, vilket betyder att vi måste se till att upprätthålla rutiner för att minska smittspridningen, säger Hans Ringström.
Det handlar om att undvika att ha för stora folksamlingar, framförallt av personal. Därför har studiedagen för lärarna den 12 augusti delvis ställts in. Likaså går det inte att arrangera fysiska föräldramöten. Rektorerna ser även över schemaläggningen så att så få elever som möjligt äter i matsalarna samtidigt. Det planeras också för att eleverna ska få börja tidigare på dagarna respektive senare. Det sistnämnda har det ännu inte fattats något beslut om.
– Även studieresor kan drabbas. Där tittar rektorerna på varje enskilt fall och gör en bedömning om resorna kan genomföras eller inte, säger Hans Ringström.
Vad händer om ni märker att många föräldrar håller sina barn hemma på grund av oro för smittspridning?
– Skulle vi hamna i den situationen måste vi hantera det som vi gör i vanliga fall. Det innebär att etablera en god kontakt med vårdnadshavarna. Skulle inte det fungera kan det bli fråga om att lämna ett föreläggande om vite, säger han.