Eskilstunas invånare sorterar mer matavfall

Svenskarna blir sämre på att sortera sitt matavfall. Men inte i Eskilstuna. Anledningen kan vara att allt fler får möjlighet att sortera matavfall här.

"Det positiva är att mängden hushållsavfall som går till förbränning har minskat flera år på raken, och vi ser att det har sorterats ut mer matavfall och förpackningar", säger Kent Briby, affärsområdeschef för återvinning på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, angående att insamlingen av matavfall blir allt bättre.

"Det positiva är att mängden hushållsavfall som går till förbränning har minskat flera år på raken, och vi ser att det har sorterats ut mer matavfall och förpackningar", säger Kent Briby, affärsområdeschef för återvinning på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, angående att insamlingen av matavfall blir allt bättre.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2023-03-20 18:51

Naturvårdsverket ser en minskande trend på kastat matavfall. Livsmedelsavfall innehåller både mat som skulle kunnat ätas, så kallat matsvinn, och skal och annat som inte är tänkt att ätas. Matsvinnet är cirka 15 kilo per person och år.

– Minskade mängder livsmedelsavfall i hushållen visar att satsningar för att öka medvetenheten kring minskat matsvinn har haft effekt och att mindre mat faktisk slängs i hushållen, säger Christina Anderzén på miljögift- och avfallsanalysenheten på Naturvårdsverket.

I Eskilstuna ser man att mängden insamlat matavfall ökar.

undefined
Kent Briby, affärsområdeschef för återvinning på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö.

– Vi ser en ökning på mängden matavfall vi samlar in, men det är en ganska liten från år till år, säger Kent Briby, affärsområdeschef för återvinning på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, och tillägger:

– Den största ökningen såg vi år 2010 när villorna fick källsortering, då blev det en stor ökning i mängden matavfall.

Han förklarar att i stort sett alla hushåll i stan har insamling.

– Vi jobbar mot att alla ska ha det. Med den nya förpackningssamordningen, som börjar 2024 och ska vara införd till 2027, blir det ännu bättre.

undefined
Allt mer matavfall samlas in av Eskilstuna Energi och miljö.

Kent Briby har tittat på siffrorna för de senaste åren.

– Det är svårt att dra några slutsatser om det ökar per person eller om vi har sett till att fler faktiskt har möjlighet att sortera ut sitt matavfall.

Statistik visar hur mycket matavfall som kommer via gröna påsen, färgsortering och hur mycket matavfall som kommer via kärl från flerfamiljshus, FNI. Den gröna påsen har ökat årligen från 2019, från 2 155 ton till 2 423 ton under 2022. När det gäller FNI, har det ökat från 3 193 ton till 3 334 ton under samma tid.

undefined
Fler ska få insamling av matavfall framöver när FNI, fastighetsnära insamling, ska finnas för alla.

– Dels så har invånarna i Eskilstuna ökat med cirka 2 000 personer under perioden och sen kan det vara så att några mindre flerfamiljshus har fått färgsortering som tidigare hade FNI, fastighetsnära insamling.

– Det positiva är att mängden hushållsavfall som går till förbränning har minskat flera år på raken, och vi ser att det har sorterats ut mer matavfall och förpackningar.

Han berättar att de framöver behöver få till en dialog med fastighetsägare som inte har insamling av matavfall.

– Snart ska alla ha FNI, då ska det finnas möjlighet att sortera matavfall, tidningar, förpackningar och restavfall.

Utöver matavfall som samlas in häller varje svensk årligen i snitt ut cirka 18 kilo flytande mat och dryck i avloppet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!