Y-Won lyckas med att förena klassiskt och modernt

Med utsikt över Eskilstunaån och Klosters kyrka ligger på stans kanske bästa adress Y-Won, stadshotellets kombinerade bar, bistro och grill. Här serveras klassiska rätter i modern tappning, något som märks så fort man stiger in. Serveringspersonalen bär vita skjortor i den enkelt men modernt dukade matsal under de höga taken.

Tidningen har besökt Y-Won – restaurangen på Eskilstunas bästa adress.

Tidningen har besökt Y-Won – restaurangen på Eskilstunas bästa adress.

Foto: Eskilstuna-Kuriren

Eskilstuna2022-07-29 15:07

Krogrecension

Med stor aptit och nyfikenhet beställer Krogpatrullen råbiff (135:-), kallrökt hälleflundra (135:-) och vegansk toast skagen (125:-). Den sistnämnda är en pigg och rolig skapelse som inte lär lämna någon köttvägrare besviken. Valet av kronärtskocka som substitut för räkor är toppen, wakamesalladen ger rätten en skjuts av "havsfeeling" och citronpärlorna bidrar med fräschör och mersmak. Vem hade dessutom anat att wasabi och dill skulle vara en sådan klockren kombination?

undefined
Vegansk toast skagen, 125:-

Råbiffen är långt ifrån klassiskt serverad, men det är inget minus. Kombinationen av den feta parmesancrèmen, den syrliga kronärtskockan och all rostad svartpeppar funkar minst lika bra som de traditionella tillbehören. Rätten är vackert presenterad – vi gillar särskilt de omsorgsfullt skurna tomaterna i olika färger, även om vi tyvärr tycker att tomatsmaken överröstar köttet då bitarna är något grovt skurna.

undefined
Råbiff på svensk nötrulle, 135:-

Bäst bland förrätterna är hälleflundran.

Där råbiffen är mild, len och elegant är hälleflundran explosiv, skarp och skoningslös. Den rökta smaken säger "pang" i munnen, den friterade potatisen hjälper till med den textur som fisken saknar och ramslöksmajonnäsen för vackert samman dessa två element i en vild dans i munnen. Vid första anblicken blir vi nervösa inför åsynen av den inlagda chilin – bitarna är enorma, vi vågar knappt smaka! – men sedan inser vi att denna röda peppar tappat nästan allt sitt sting under inläggningen, och kvar är endast en angenäm smak av röd paprika.

undefined
Kallrökt hälleflundra, 135:-

Samtliga förrätter kommer med förslag på vinkombinationer, men Krogpatrullen finner att rätter så vitt åtskilda som de vi valt bäst sköljs ner med en ljus lager – Y-Wons val av danskarnas favorit Carlsberg (75:-/glas) funkar utmärkt. Värt är här att nämna att vi under hela middagen blir uppassade av den trevliga och proffsiga personalen, som alltid checkar in efter varje ny rätt för att försäkra sig om att vi har allt vi behöver – snyggt!

Efter en behaglig paus när förrätterna burits ut – vårt bord är mysigt placerat med utsikt över ån – anländer sedan kvällens varmrätter: Grillad röding (275:-) samt Ibericofilé (225:-).

Rödingen är perfekt tillagad och serverad med en sådan stor mängd broccolicrème, sparrisbroccoli och picklad fänkål att vi är glada över att slippa den annars sedvanliga potatisen. Den picklade fänkålen är förvånansvärt söt – broccolicrèmen likaså – och vore det inte för den välkomna sältan i sandefjordsåsen skulle helheten i rätten nästan tippa åt fel håll på den styva linan mellan salt och sött.

undefined
Grillad röding, 275:-

Ibericofilén är serverad med smörslungade grönsaker som är både krispiga och läckra. Att äta dem med den syrliga chorizomajonnäsen är en ljuvlig upplevelse – speciellt med en klunk av den rekommenderade toskanska Chiantin (150:-). Ibericon serveras grovt skuret under en slöja av frisk chimichurri och ett pulver på chorizo. Krogpatrullen älskar hur denna enkla ingrediens på ett smart sätt används två gånger på samma tallrik. Tyvärr är köttet överstekt vid Krogpatrullens besök – vilket svider i en matälskares hjärta – men som tur är har den goda såsen serverats i en tillräckligt generös mängd för att vid varje tugga hjälpa till och se till att det hela inte blir för torrt.

undefined
Ibericofilé, 225:-

Att beställa efterrätter efter en sådan fest är svårt, för vid det här laget har Krogpatrullen längre inga byxknappar kvar att knäppa upp. Vi bestämmer oss ändå för att bejaka sommaren och beställa både de flädermarinerade jordgubbarna (125:-) samt kökets crème brûlée (125:-).

undefined
Crème brûlée, 125:-
undefined
Jordgubbar med vitchokladmousse, 125:-

Vad gör egentligen en bra crème brûlée? Jo, mötet mellan ett perfekt "knäckigt" lager av bränt socker och den silkeslena vaniljkrämen. Kockarna på Y-Won har uppnått just detta, och vi kan inte annat än tacka och buga.

Syran i de flädermarinerade jordgubbarna passar perfekt med sötman i den vita chokladmoussen – den enda besvikelsen i den här annars fina desserten är att själva flädern verkar ha glömts bort, för den känner ingen av oss av.

När den glödande skymningen övergår mot rosa och lila toner utanför de stora fönstren fortsätter sällskap efter sällskap att välla in. Krogpatrullen förstår varför. Till Y-Won kan vi rekommendera alla att gå för en god middag och en trevlig stund i livet.

Y-Won

Maten: 4 av 5

Service: 5 av 5

Miljö/Stämning: 4 av 5

Krogpatrullen består av journalister med lång erfarenhet inom restaurangbranschen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!