Det var i början av november i fjol som en brand bröt ut i ett hyreshuset på Söder i Eskilstuna. Byggnaden, som rymmer 39 lägenheter och flera kommersiella lokaler, evakuerades och det är ännu oklart när de boende kan flytta tillbaka. Trots att ingen människa kom till fysisk skada blev den materiella förstörelsen desto mer omfattande.
– Vindsvåningen tog en hel del stryk av elden och allt vatten som användes vid släckningsarbetet har varit en utmaning att torka ur byggnaden – men det går åt rätt håll, säger Magnus Bjurmell som projektleder renoveringen tillsammans med Gustav Sandberg på Tyrfors byggnads.
Den lokala byggfirman fick försäkringsbolagets uppdrag att återställa hyreshuset och drog i gång redan en månad efter branden.
– Renoveringsarbetet går enligt tidsplanen och det mycket tack vare att vi tidigt kunde täcka över byggnaden och jobba på oavsett väder och utetemperatur, säger Gustav Sandberg och fortsätter:
– Skulle vi renovera en villa så hade vi väntat till sommarhalvåret. Det kostar en del att täcka ett hus på det här sättet, men på ett sådant här stort projekt går det att räkna hem.
Han säger att väderskyddet varit helt avgörande under renoveringsprocessen och att det stoppat ytterligare inträngning av fukt och vatten i byggnaden.
– Upptorkningen av husstommen går bra – men med tidskrävande åtgärder och det är fortfarande fukt kvar på vissa ställen som måste bort innan nya ytskikt kan komma på plats.
Enligt Magnus Bjurmell återstår fortfarande mycket arbete inne i lägenheterna men när det nya tegeltaket nu är på så är också huset tätt ovanifrån.
– Vi tog in ett gäng extra gubbar då vi ville ha taket snabbt på plats. Nu har vi även gjutit det nya golvet på vinden och isolerat väggarna. Vindsvåningen kommer ha fem lägenheter i framtiden och det börjar nästan se beboeligt ut igen, säger han.
I och med renoveringen får också flerfamiljshuset på Eskilsgatan modern och uppgraderad brandskyddsstandard.
– Jo, byggkraven är lite högre idag jämför när huset uppfördes. Vinden blir uppdelad i flera brandceller vilket också gör byggnaden väsentligt mer brandsäker än tidigare, säger Gustav Sandberg.