Frågor om digital döstädning allt vanligare

Vad gör man som anhörig med en avlidens persons konton på sociala medier? Det är en fråga som blivit alltmer vanlig under det senaste. "Inte så många som känner till det", säger Martin Korell, jurist på Familjens jurist.

Hans Stipek är begravningsentreprenör på Fonus i Eskilstuna.

Hans Stipek är begravningsentreprenör på Fonus i Eskilstuna.

Foto: Fanny Juhlin

Eskilstuna2024-04-06 17:28

I och med sociala mediers framfart under de senaste åren har det blivit alltmer vanligt att det uppstår frågor hos anhöriga när en person går bort. Vad ska man göra med den avlidnes konton på digitala plattformar?

– När en människa dör, fysiskt begraver vi den, juridiskt så går vi in och avvecklar personnumret, men då kommer det digitala, vad händer med det?, säger Hans Stipek, begravningsentreprenör på Fonus i Eskilstuna.

– Jag skulle säga att det blev vanligt för ett par år sedan. Vi exponerar oss mer och mer digitalt. Sedan tror jag också att frågan kring hur man städar undan de digitala spåren har lyfts.

Det finns en rad åtgärder som faktiskt går att göra redan medan man lever. Många plattformar har inställningar där man kan fylla i vem som ska få ta över kontot när man går bort, så att denne sedan till exempel kan stänga ned det.

– Man går ju aldrig in i de inställningarna så djupt. Man sätter sin privata sfär på kontot, men det är väldigt få som går vidare med vad som händer när man dör. Det finns funktioner där man kan utse någon som får ta över ens konton, men det är inte så många som känner till det, säger Martin Korell, jurist på Familjens jurist.

undefined
Martin Korell är jurist på Familjens jurist.

Har man inte gjort dessa inställningar innan sin bortgång kan det däremot bli problem för anhöriga om de vill stänga ned den avlidnes konton.

– Vi har en handling från Skatteverket som styrker den avlidnes dödsfall, så att inte någon obehörig går in och stänger ned någon annans konto och hävdar att personen har dött. Många plattformar skulle aldrig gå med på det, det måste styrkas på något sätt. Vi kan vara till hjälp med det från fall till fall, säger Hans Stipek.

Det händer att begravningsbyrån får frågor om digital döstädning på sociala medier, men Hans Stipek tror att många faktiskt inte reflekterar över vad som händer med den avlidnes konton.

– Jag tror det är vanligare att man inte tänker på det. Det är först när det blir ett problem som det uppdagas och man kanske börjar prata om det, säger han.

Men eftersom användandet av sociala medier blir mer vanligt även hos äldre uppstår dessa problem i högre utsträckning nu än tidigare.

– Vi märker att användandet av Facebook och Instagram kryper upp i åldrarna för att man vill hålla sig uppdaterad om vad barnbarnen gör eller sådant. Användarbasen som är 70 plus ökar och då blir dessa problem allt vanligare när de går bort, säger Martin Korell.

Hans Stipek berättar även att man kan samla information om inloggningsuppgifter i Vita arkivet, något som underlättar för anhöriga.

– Där kan man med fördel skriva in sina användarnamn och lösenord helt riskfritt. Det blir synligt först den dagen människan dör, så det kan aldrig hamna i fel händer så länge man lever. Det kan vara ett steg i att underlätta för anhöriga att ta kontrollen över de digitala plattformarna man är registrerad på.

Han förstår även att det kan vara ett svårt samtalsämne att ta upp.

– När vill man uppmärksamma det? Vi behöver närma oss dessa frågeställningar då det digitala samhället blir mer och mer påtagligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!