Eskilstuna-Kurirens reporter Joakim Serrander gick ut och tog de första bilderna den 19 mars – tio dagar efter det första fallet av coronaviruset konstaterats i Sörmland. Platserna: Fristadstorget, rondellen vid Hamngatan och Eskilstuna centralstation.
Under den pågående pandemin fortsatte han sedan fånga ögonblicksbilder från de tre platserna vid samma tidpunkt, en gång i veckan i tolv veckors (med undantag för Kristi himmelsfärdsdag).
Går det möjligtvis att tydligt urskilja mindre rörelse på några vanliga platser? Här är resultatet:
Centralen – 19 mars och 4 juni:
Fristadstorget – 26 mars och 4 juni:
Hamngatan – 26 mars och 4 juni
Någon väldigt stor skillnad syns faktiskt inte på bilderna. Googles rapport över sörmlänningarnas rörelsemönster – baserat på anonymiserad platsdata – visar något annat.
Mellan den 30 maj och 5 juni hade sörmlänningarnas aktivitet, på kaféer, köpcentrum, bibliotek och liknande, gått upp 14 procent jämfört med en femveckorsperiod under januari och februari månad. Aktiviteten var alltså högre än innan pandemin brutit ut. Det visar siffror som nyhetsbyrån Newsworthy analyserat.
Stämmer det är det olyckligt, menar Mikael Stenhem, tillförordnad smittskyddsläkare vid Region Sörmland.
– Smittan finns kvar bland oss. Risken att sprida smittan finns kvar och det finns ingen anledning att slappna av. Man ska följa riktlinjerna tills smittan inte förekommer längre eller vi kan förebygga den med till exempel ett vaccin, säger han och fortsätter:
– Jag kan bara spekulera, men det här har pågått i månader. Folk kanske börjar tröttna på det och tolkar in tecken på att faran skulle vara över. Vi tror det vi vill tro och börjar bete oss som före pandemin. Kanske längtar vi efter vår vardag och försöker tolka in en förbättring. Det är viktigt i det här skedet att vi inte slappnar av. Fortsätt lyssna på riktlinjerna.