Så här skapas jubileumsölet

1 300 liter vatten, 220 kilo krossad malt, 4 kilo torkad humle och 1/2 kilo öljäst. Det är vad som går åt för att framställa 1 000 liter öl. Och bra utrustning samt kunskap och erfarenhet.
Anders Olsson på Eskilstuna Ölkultur jämför processen med matlagning:
– Det är ingen magi, utan handlar om att hitta bra balans mellan ingrediensernas egenskaper.

Eskilstuna2009-04-14 06:26

Eskilstuna Ölkulturs bryggeriverk kom på plats i juli förra året. Första bryggningen ägde rum i september. Sedan dess har de genomfört ytterligare ett 15-tal.

– Det har gått bra, säger Anders Olsson. Men vi lär oss fortfarande och justerar småsaker hela tiden.

I år har det mesta av mikrobryggeriet kapacitet upptagits av att göra Eskilstuna Jubileumsöl, en gyllene ale som haft en strykande åtgång. På annandagen var det dags för pricken över i – Eskilstuna Jubileumsöl Special som blir lite starkare och mer aromatisk än föregångaren. Den släpps i samband med jubileumsveckan i juni och då endast 1 500 flaskor med bygelkorkar.

Eskilstuna-Kuriren var med när Specialen bryggdes. Anders Olsson, Arto Ukura och Rune Ingman hade denna dag extra bistånd av Grebbestads bryggmästare Robert Bush som har sina rötter i Eskilstuna och är ett känt namn in bryggeri-kretsar.

Läs hela artikeln i tisdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!