För drygt ett år sedan flyttade Assa Abloy med sina drygt 300 anställda in i nybyggda mindre lokaler på Kungsgatan. Samtidigt vidtogs flera åtgärder för att arbeta mer hållbart. Exempelvis genom att enbart använda sig av LED-belysning, ett sensorstyrt ventilationssystem som reglerar flödet av luft och solpaneler taket.
– Solcellerna stöttar oss väldigt bra med elförsörjningen även vintertid. Även en dag som denna, när det är ganska grått så genererar det ganska mycket energi, säger Mikael Nylander, platschef i Eskilstuna.
I år har de fattat beslut om att endast ha batteridriven julbelysning i lokalerna.
– Det kan låta lite fjuttigt men de små sakerna bidrar också.
Eftersom de arbetat långsiktigt med att minska elanvändningen har de inte behövt vidtagit några större åtgärder nu när elpriset har blivit högre.
– Vi bevakar det här väldigt noga och vi har bra system för att kunna följa vad som händer, säger Mikael Nylander.
Även Eskilstuna Kommun har arbetat långsiktigt med att minska energianvändningen.
Sedan 2015 har de energieffektiviserat sina lokaler i samband med renovering och kunnat minska elanvändningen med ungefär 20 procent, berättar miljö- och samhällsbyggnadsdirektör, Kristina Birath.
– Hittills har vi gått igenom en fjärdedel av våra lokaler.
Nu inför vintern har de även gått ut med tips till de 8 500 anställda hur man kan minska sin elanvändning. Bland annat har de informerat om att man ska stänga av datorn och släcka i de rum man inte är i.
– Vi har lagt in alla möjliga olika tips på vårt intranät. Genom ett ändrat beteende kan man påverka mycket. Det är viktigt att komma ihåg, säger hon.
Kommunen har nu även infört en speciell mejladress dit personalen internt kan tipsa om man ser en upplyst lokal under tider det inte är verksamhet.
– Vi har styrning på det mesta men ibland kan det vara felinställt.
Förutom det pågår en genomgång av de fastigheter i kommunen som har hög elanvändning för att få reda på hur mycket lokalen drar utan verksamhet och vilka åtgärder som ska vidtas.
Vad kan det röra sig om för fastigheter?
– Bland annat ishallen. Där har vi dröjt lite med att spola isen. Vi kommer handla upp ett batterilager till det för att jämna ut användningen. Sedan är det några äldreboenden och Rinmangymnasiet som också har hög elanvändning, säger Kristina Birath.
På Volvo CE har de likt kommunen under längre tid strävat efter att minska energianvändningen som en del av företagets miljöarbete. Exempelvis har de valt att återanvända energi från tidigare produktionsfaser för att minska användningen av ny el samt behovsstyra ventilationen i verksamheten genom att reglera luftflödet utifrån utomhustemperaturen.
– Det här arbetet har vi gjort i flera år och vi letar alltid efter förbättringar, men det är klart att energikrisen ställt allt på sin spets, säger kommunikationschefen Anne Bast.
För att minska energianvändningen ytterligare ska de nu ta till ytterligare åtgärder.
– Vi arbetar med en plan att för byta ut all belysning på kontor och verkstaden till LED för att spara energi.
För att undvika att belysningen står på när ingen är i lokalerna använder de sig av rörelsestyrda lampor som slår av när ingen befinner sig i lokalen.
– All belysning som inte behöver vara på släcks när ingen är i lokalen, m en sedan behöver vi ha viss belysning av säkerhetsskäl, säger Anne Bast.
Det finska stålföretaget Outokompu som totalt har 280 anställda i både Eskilstuna och Torshälla har förberett sig för störningar på energimarknaden på flera sätt, menar kommunikationsansvarig Jonas Nordlund.
– Vi ser kontinuerligt över vår energianvändning för att se hur vi kan minska den. Det kan exempelvis handla om energieffektiviseringar, optimera tidpunkterna när vi planerar våra underhållsstopp och införa automatsläckning av belysning där det är möjligt, säger han.
I en fabrik i Finland har Outokompu valt att skjuta på uppstarten av en produktionsmaskin efter ett underhållsstopp på grund av elpriset, men enligt honom finns det inga planer på det i varken Torshälla eller Eskilstuna.
– Det är inte aktuellt, säger Jonas Nordlund.